Читај ми!

Vučić: Pokazali da smo odlučni u odbrani interesa Srbije

Država Srbija je pokazala da može da bude čvrsta i odlučna u odbrani naših interesa i našeg stanovništv, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom dogovora postignutog u rešavanju protekle krize na KiM.

Vučić je, za TV Pink, na pitanje ko je pobednik, a ko nije, rekao je da mu se čini da je svakome jasno ko je koliko izgubio.

On je ukazao da je povlačenje Rosu, koji su došli na sever KiM siledžijski, a morali da se vrate neobavljenog posla, jedna naša mala borba i pokušaj da usporimo i zaustavimo nešto što je kao proces nama nametnuto.

"Srbi razumeju pod kojim okolnostima Srbi žive na KiM, šta je Kosovo za zapadni svet, kao i da težimo ka članstvu u EU. Da ne težimo ne bi imali ni upola plate, penzije, investicije kao danas. Sve je to jedan povezani sistem. Morate na dnevnom nivou da se borite i pokušate da izvučete najviše za svoj narod", objasnio je on.

Vučić je kazao da smatra da u "ovoj minijaturi nismo izgubili" i možda smo, kako kaže, i malo bolje odigrali.

"Cela ta igra nam je nametnuta, nije naša želja i igra, već njihova želja da nas unize", rekao je on ističući da je Priština želela da uvede skidanje srpskih tablica i daje tablice RKS kako bi nas unizili.

Želeli su, dodaje, da ROSU budu garant provođenje te odluke i da nas time dovedu u poziciju "oni su ušli gore i više nema povratka, možemo da razgovaramo samo o modifikacijama njihovog ostanka na severu".

Ukazao je da u Briselskom sporazumu piše i sve u vezi tablica.

O presudi Todosijeviću 

Vučić je rekao da nije to što piše najveći problem, već mnogo veći problem od onoga što ROSU nameće, jeste presuda Ivanu Todosijeviću, koji je kriv što je rekao istinu.

"Uveden je verbalni delikt koji podržavaju pojedine zapadne zemlje. Oni su brutalno pogazili Briselski sporazum. U Apelacionom panelu moralo je da bude dvoje Srba, a Srba sudija nije bilo. Tako ne možete da donosite presudu", istakao je on.

Vučić pitajući da li Todosijević treba da ide na robiju od dve godine zato što je rekao da je Račak namešten da bi nas bombardovali, rekao da je to nešto što 99 odsto Srba misli, izuzev Sonje Biserko, Dragana Đilasa, Nataše Kandić i Marinike Tepić.

"Do 6. oktobra Todosijević mora da se javi na izdržavanje kazne i zato je važno što je EU to pitanje adresovala. To je mala pobeda. Ovim smo dobili nešto što je bila naša reakcija, možda oštrija, ali legalizovana", rekao je Vučić.

Ukazao je da Priština pokušava svakog dana da legalizuje protivpravno ponašanje, a Srbija je pokazala da možemo da možemo da se izborimo i da više nije laka stvar za njih kao juče.

Za nas je, istakao je, pakleno teško uvek.

"Ljudi na severu KiM znaju koliko je teško bilo da smo do ovoga došli. Videli su da ih država Srbija podržava i razume njihove probleme. Laknulo je svima da nije došlo do nemira, jer nama treba mir i napredak ekonomije. Pokazali smo da možemo da budemo čvrsti i odlučni u odbrani naših interesa", istakao je on.

Naglasio je da Srbija neće bežati od problema, hoće da se bori na pragmatičan i racionalni način.

"Oni su nam pomogli nekim svojim greškama, ali to je danak prevelikoj želji da protivniku date Šuster-mat, a u tako nešto ne idete protiv onoga koji je igrao više od dve partije šaha. Mi smo u teškoj poziciji, cajtnotu, naše kraljevo krilo i ceo kralj nam je ogoljen bez pešaka i figura, ali ono malo što je ostalo borićemo se, i ima i dalje mnogo varijanti da postignemo mat ili pat", poručio je Vučić.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво