Читај ми!

Stefanović i Mojsilović u pratnji ruskog ambasadora i izaslanika Šojgua obišli snage u Raški

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo je tokom obilaska dela naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine, sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.

"Srbi treba da budu mirni, trudimo se da pronađemo rešenje i uzdržano ponašamo, jer razumemo da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji ne treba nikome", poručio je Stefanović nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje. 

Ministar je novinarima posle obilaska dela vojnih snaga u povišenoj borbenoj gotovosti u Raški i ka administrativnom prelazu Jarinje rekao i da Beograd neće dozvoliti pogrom nad Srbima, ali da je spreman da u svakom trenutku razgovara o deeskalaciji situacije.

"Nećemo sedeti i gledati da neko ubija i proteruje Srbe" 

"Iako ništa nismo štetno učinili niti bilo koga provocirali poruka je da nećemo sedeti i gledati da neko s druge strane ubija i proteruje Srbe. Poruka je i ta da želimo stabilnost i mir u ovom regionu. Nama je to jedino bitno", istakao je Stefanović navodeći da Srbija razmišlja o ekonomskom napretku i boljem životu svih građana i želi da takvom vrstom razgovora ceo region ide napred.

Istakao je da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.

"Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizuju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KiM", poručio je ministar odbrane.

Poručio je i da će naše tužilaštvo razmotri da li postoji postupak protiv Rosu i da li su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima.

"Naše tužilaštvo će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv onih pripadnika Rosu koji su činili različite vrste krivičnog dela – dela terorizma i druge vrste krivičnih dela koja su bila ispoljena u prethodnim danima nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini", naveo je Stefanović.

"Upotreba vojske je suverena odluka Srbije" 

Ocenjuje i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalaciju, pri čemu šest dana iz Beograda dopire samo tišina, ali kada se pojave srpski helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

"Mi ništa ne kršimo ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, jer je to suverena odluke Republike Srbije", istakao je Stefanović i poručio da deeskalacija treba da se traži od prištinskih organa koji unose nestabilnost, uznemirenje i tenziju u celom regionu.

Ministar odbrane je istakao da je besmisleno izazvati problem, a zatim tražiti ustupke i zatražio da naše tužilaštvo razmotriti da li postoji osnov za pokretanje krivičnih postupaka protiv pripadnika Rosu, kao i da li su nad Srbima vršena dela terorizma prethodnih dana.

Najavio je da će Srbija pred međunarodnim institucijama zatražiti da se razgovara o tome šta se dešava na KiM i ustanovi zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

"Osam godina nema poštovanja sporazuma na koji se Priština obavezala uz garancije EU, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO", ukazao je Stefanović i podsetio da se paradoksalno u istom danu iz EU traži sprovođenje Briselskog sporazuma u kojem je jedna od ključnih tačaka formiranje Zajednice srpskih opština koje Priština odbija da sprovede.

"Kakav je to besmisao. Hapsiti ljude zato što traže sprovođenje nečega na šta su se obe strane obavezale. To je potpuno neverovatno ponašanje. Naravno, to je praćeno nasiljem, pretnjama i svim onim što ide uz to. Zato smo načelnik generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović i ja sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom i vojnim izaslanikom Ruske Federacije danas u obilasku naših jedinica koje su zbog eskalacije napetosti, a po naređenju predsednika Vučića, stavljene u stanje povišene borbene gotovosti", rekao je Stefanović.

"Upoznali smo prijatelje sa situacijom na severu pokrajine" 

On je naglasio da je danas organizovan dolazak na administrativni prelaz Jarinje kako bi se svi upoznali sa situacijom i uvideli da Srbija poštuje međunarodne sporazume, da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da je zabrinuta zbog dešavanja na severu pokrajine, jer se prištinske jedinice ponašaju suprotno postignutim sporazumima kojima su garant i KFOR i UN.

"Hoćemo da upoznamo i naše prijatelje sa situacijom, a onim što se dešava i da ih uverimo da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume kao i da se ponaša u okviru svojih prava. Želimo da im prikažemo zbog čega je jako opasna ova politika koju sprovode prištinski organi. Potpuno odbacujem pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti bilo kakve vrste", poručio je ministar i posebno istakao da Srbija nije nikoga ni uhapsila, niti je nekog ubila, niti ušla na teritoriju Severnog Kosova, a nije ni zveckala oružjem na KiM.

Podsetio je da Srbija nije učinila nijedan potez koji bi doprineo podizanju tenzija, ali u međuvremenu Priština sprovodi akciju kojoj je jedini cilj izazivanje straha među Srbima.

"To mora da se zaustavi i situacija da se vrati u okvire kada je bila manje nenormalna, s obzirom da već 21 godinu nije normalna. Pre toga je nemoguće razgovarati, jer nije moguć razgovor s nekim ko ne poštuje Briselski sporazum, ne poštuje sve ono što se dešava na terenu i na kraju čini ovakve poteze koji uznemiravaju Srbe i destabilizuje ceo region. To nije dobro ni za jednog čoveka koji ovde živi, bio on Srbin, Albanac ili neki drugi", ukazao je Stefanović.

Bocan-Harčenko: Gomilanje snaga na prelazima provokacija Srbima na KiM

U poseti našim snagama bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na KiM.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", rekao je ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Ambasador je ukazao na to da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na KiM.

Ambasador Rusije je rekao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan-Harčenko je ukazao i na to da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju.

Pri tom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano, istakao je ruski zvaničnik.

Bocan-Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupšitne svetske organizacije.

Sedmi dan protesta na severu KiM, avioni nadletali Jarinje 

Nakon provokacija koje su usledile od jedinica Rosu, koje se već sedam dana nalaze na severu KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP-a.  

Danas na Jarinju dan protiče mirno, ali uz napetosti. Takva situacija je i na Brnjaku, a saobraćaj je u prekidu na oba prelaza i može se preći jedino peške.

Avioni vojske Srbije i danas nadleću prostor do punktova Jarinje i Brnjak, uz administrativnu liniju kako bi se uverili u trenutnu situaciju.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво