Читај ми!

Selaković sa zvaničnicima Indije: Za Srbiju značajno da se unaprede ekonomski odnosi

Indija i Srbija će uskoro svoje diplomatske i ekonomske odnose podići na još viši nivo. Neki od bilateralnih ugovora već su potpisani tokom posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića toj zemlji, a unapređenje saradnje očekuje se i tokom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, održane u Beogradu.

Indija je udaljena više od 5.000 kilometara, ali je prijateljska zemlja još od kad se 1947. izborila za nezavisnost od Britanske imperije. Beograd i Nju Delhi veze su još više učvrstili u Pokretu nesvrstanih, koje traju do danas. Stariji građani uglavnom se sećaju odnosa dveju zemalja iz vremena Tita i njihovog prvog premijera Nehrua.

Nakon raspada SFRJ, prijateljski, ali ni diplomatski odnosi nisu prekidani, a Srbija je jedina zemlja Evrope koja je ukinula vize Indijcima, što je povećalo dolazak njihovih turista u odnosu na prethodnu godinu za skoro hiljadu odsto.

Indija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, i glasala je protiv učlanjenja Prištine u UNESKO. 

"Prijateljstvo dve zemlje je prirodno. Indija vidi Srbiju kao kapiju ka centralnoj Evropi. Na temelju naših dosadašnjih veza i sličnih pogleda na globalne probleme, naši odnosi mogu ući u novu eru političkih, ekonomskih i trgovinskih odnosa", kaže generalna direktorka Indijskog saveta za međunarodne poslove Vijau Takur Sing. 

Sedam decenija nakon što je izborila nezavisnost od britanske imperije, ova zemlja sa više od 1,3 milijarde stanovnika, nuklearna je sila, razvija svoj svemirski program, jedna je od najbrže rastućih privreda sveta i ima jednu od najrazvijenijih filmskih industrija. 

Zato je za Srbiju značajno da pored prijateljskih, unapredi i ekonomske odnose sa Indijom. Razmena dve zemlje je nešto više od 150 miliona evra godišnje. 

"Indijske investicije prisutne su na četiri područja Višegradske grupe, naročito u domenu IT, automobilske industrije i zaista postoji niz prednosti zašto bi valjalo da te investitore vidimo i u Srbiji. Sa druge strane, Indija je jedno neverovatno tržište, milijardu i 300 miliona stanovnika. To je tržište na koje možemo da izvozimo naše voće, naše poljoprivredne proizvode", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. 

Ministar Selaković razgovarao je o ovim temama sa ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjanom Džaišankarom. 

Tokom posete, Selaković se sastao i sa Menakši Leki, državnom ministarkom za spoljne poslove i potpredsednikom Indije Venkajom Naiduom.

Neki od dogovorenih sporazuma, trebalo bi da budu potpisani 11. i 12. oktobra na proslavi godišnjice prve konferencije Nesvrstanih, koja je održana u Beogradu 1961. godine.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво