Читај ми!

Selaković: Na današnji dan se sećamo naših predaka i gradimo ponosne potomke

Na današnji dan se sećamo naših peredaka i gradimo ponosne potomke, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković za RTS govoreći o značaju i razlozima za uvođenje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je uveden prošle godine, prvi put se obeležava ove. Imamo primere drugih država u regionu koje svoj dan zastave obeležavaju mnogo duže. Zašto je u ovom trenutku važno da se Srbi okreću nacionalnim simbolima?

Ministar soljnih poslova Nikola Selaković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da nije samo sada važno da se Srbi okreću nacionalnim simbolima, već je uvek to značajno, a ovo je jedan od pokušaja očuvanja nacionalnog identiteta jer se u ovoj "globalnoj kući" lako gubi posebnost u pismu, jeziku, identitetu...

"Pogledajte Skandinavske zemlje, u Danskoj svakoga dana stoji državna zastava. I mi se ponosimo našom zastavom, imamo mnogo razloga za to", naveo je ministar i istakao da se na današnji dan sećamo naših predaka i gradimo ponosne potomke.

Napomenuo je da Srbija je na ponos svakome ko u njoj živi i da danas slavimo našu zemlju koja će biti prva u Evropi po ekonomskom napretku.

Međutim, kako je naveo, Srbija je posvećena i da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Izrekom "Besposlen pop i jariće krsti", predsednik Zoran Milanović komentarisao je predlog Aleksandra Vučića da svi Srbi u svetu 15. septembra istaknu srpske zastave.

Selaković nije hteo da komentariše Milanovićevu izjavu ali je rekao da je to primer kako nastaje laž.

"Pogldajte kako nastaje laž. Ne možete da nađete nijedan poziv Vučića Srbima u regionu da istaknu zastavu. On to nije rekao, a šta i da je rekao, da li je nekoga uvredio, poslao bi poruku koja nikoga ne vređa. Eto to je sistem nastanka lažne vesti", napomenuo je Selaković.

Ministar Selaković je pozvao građane da putuju svuda, ali da grade ponosno potomstvo i čuvajte svoju nacionalnu posebnost.

Problem sa isticanjem zastave mogli bi da imaju Srbi sa Kosova i Metohije.

"Mi smo posvećeni dijalogu, i dalje ćemo ostati posvećeni pregovorima, bolje je razgovarati i 50 godina, nego imati sukobe u jednom danu ili satu", naveo je Selaković i dodao da ako želimo rešenje, onda moramo da pregovaramo.

Prokomentarisao je diplomatsku krizu Beograda i Sarajeva nakon hapšenja državljanina BiH Edina Vranja osumnjičenog za ratne zločine. Kaže da ne želi da veruje da neko želi da ugrožava odnse dve države takvim incidentom. "Ne želim da verujem da neko nešto zloupotrebljava", kaže Selaković.

Najavio je donošenje Zakona kojim se uređuje zaštita našeg jezika i napominje da je to način da se sačuva srpska ćirilica u vremenu kada mnogi jezici u svetu nestaju.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво