Читај ми!

"Upozoravali smo i Austriju i SAD na terorizam"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je u Beču učestvovao na prvoj globalnoj konferenciji predsednika parlamenata posvećenoj borbi protiv terorizma, istakao je da je Srbija još dok je bio ministar unutrašnjih poslova upozoravala Austriju i SAD na islamističke terorističke grupe u našem regionu i njihovu povezanost sa grupama u tim zemljama.

Dačić je kazao da je današnja tema skupa, u organizaciji Interparlamentarne unije i UN, bila nacionalni pristup zajedničkoj borbi protiv terorizma.

"U ime Srbije sam izneo naše sagledavanje i sve izazove koje imamo u regionu, a to znači svih terorističkih baza, odnosno mogućih mesta odakle bi se regrutovali teroristi, pre svega islamski, koji su i do sada bili aktivni u okviru Islamske države", rekao je predsednik Skupštine.

Ukazao je da za nas to predstavlja problem pošto se oni regrutuju iz našeg regiona, i kasnije se u njega vraćaju.

"Ali isto tako sve te informacije treba podeliti sa drugim bezbednosnim službama, koje se nisu baš pokazale u prošlosti u smislu da su koristili te informacije, počev od Austrije i SAD. Lično sam svedok toga. Dok sam bio ministar unutrašnjih poslova lično sam učestvovao u davanju informacija, spiskova, organizacionih šema, logističkih veza terorističkih grupa sa naših teritorija i njihovih ekspozitura u Austriji i SAD", dodao je predsednik Skupštine.

Dačić je ocenio da je konferencija u Beču bila uspešna, i dodao da je sinoć predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka organizovao radnu večeru za predsednike parlamenata Zapadnog Balkana koja je bila, dodaje, izuzetno korisna.

Podsetio je da je skup organizovala institucija u kojoj Kosovo nije prisutno, reč je o delu UN, gde bi Kosovo, da bi bilo primljeno, moralo da ispuni odgovarajući uslov, a to je da ima većinu glasova, što nije slučaj.

Na večeri su bili predsednici skupština BiH i Severne Makedonije, dok predsednik parlamenta Crne Gore nije došao zbog bolesti.

Dačić je ocenio učešće na konferenciji, kao i bilateralne razgovore koje je imao, veoma korisnim.

Najavio je da već sledeće nedelje nastavlja međunarodne aktivnosti posetom turskom parlamentu.

Zatim će učestvovati, kako kaže, na konferenciji predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana i zemalja članica Saveta Evrope.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво