Читај ми!

Dijalog u Briselu: Pomak u rešavanju pitanja nestalih, bez dogovora o drugim temama

Beograd i Priština ostvarili su pomak u rešavanju pitanja nestalih lica, ali o drugim temama nije bilo dogovora, kao ni o održavanju sastanka na najvišem političkom nivou. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Priština odbila razgovor o svimu drugom. Šef prištinske delegacije Besnik Bislimi optužio je Beograd da nije zainteresovan za napredak u dijalogu. Miroslav Lajčak ocenjuje da su pozicije dve strane i dalje vrlo udaljene.

Tokom dva dana sastanka na tehničkom nivou, pitanje nestalih bilo je jedina tema o kojoj su obe strane htele da razgovaraju. Dogovoreno je da radne grupe nastave rad na tome i, načelno, da se omogući pristup arhivama u Beogradu i Prištini, koje bi pomogle u rešavanju tog pitanja.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je, kada je reč o nestalima, došlo do određenog pomaka.

"To je dobro, i na tome je naša strana sve vreme insistirala. Na kraju, time se pre svega ostvaruje interes porodica nestalih osoba da posle više od 20 godina mogu da sahrane svoje najmilije", navodi Petković.

Petković kaže da je, uprkos odbijanju Prištine da o tome razgovara, pokrenuo pitanje kršenja sporazuma o ZSO, energetici, pravosuđu i registarskim tablicama, i o tome detaljno upoznao predstavnike EU.

"Ono što je bilo očigledno ne samo meni nego i gospodinu Lajčaku jeste da je gospodin Besljimi bežao od svih tih tema, nije želeo da razgovara o kršenju sporazuma postignutih u Briselu i zato on danas ovde nije ni došao sa svojim ekspertima", ističe Petković.

"Dogovoreno da se što pre razmene tela već identifikovanih nestalih" 

Šef prištinske delegacije Besnik Besljimi kaže da je dogovoreno da se što pre razmene tela već identifikovanih nestalih, ali je optužio Beograd za neiskren pristup dijalogu i kršenje sporazuma.

"Nemamo dovoljno napretka koji bi opravdao održavanje sastanka na najvišem političkom nivou. Dogovorili smo se da sledeći sastanak na ekspertskom nivou bude krajem oktobra. Tada ćemo videti da li ima razloga za sastanak na nivou lidera", navodi Besljimi.

Iako je bilo najava da bi do narednog susreta na nivou predsednika Vučića i predsednika vlade u Prištini Aljbina Kurtija moglo da bude u septembru, do toga, po svemu sudeći, neće doći.

Iako je postignut napredak u razgovoru o nestalima, ocena je da nije dovoljan kako bi se organizovao sastanak na najvišem političkom nivou.

Delegacija Beograda ponavlja da je spremna za razgovore u svakom trenutku, a Miroslav Lajčak saopštio je da su pozicije dve strane vrlo udaljene i da predstoji još mnogo posla.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво