Читај ми!

Stano: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da će se sledeći sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održati 7. i 8. septembra u Briselu.

Stano je to potvrdio za agenciju Tanjug i dodao da će dva dana tzv. tehničkih razgovora biti posvećena "trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu".

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištine ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

U utorak, prvog dana razgovora u Briselu, obe delegacije bi trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Lajčakom i EU posrednicima.

Drugog dana, u sredu, planirana je trilaterala Beograda, Prištine i EU posrednika.

Portparol EU ponovio je da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim posetama, poštuju.

On je to rekao povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića na teritoriju KiM.

"Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana", rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograd i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

"Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu normalizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziju je najavio da će tokom dijaloga Beograda i Prištine sutra i prekosutra u Briselu biti reči o implementaciji sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao i o pitanju nestalih osoba.

"Na trilateralnim susretima očekujemo da ćemo razgovarati samo o pitanju nestalih, kao jedinoj temi oko koje smo se složili", rekao je Krueziju prištinskim medijima.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво