Читај ми!

Selaković: Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Bakuu sa ministrima Vlade Azerbejdžana.

Na konferenciji za medije, Nikola Selaković je izjavio da je razgovor sa ministrom spoljnih poslova Džejhunom Bajramovim bio veoma uspešan i da je potvrđena obostrana želja za intenziviranje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu.

Istakao je da značajan doprinos strateškoj bilateralnoj saradnji daju i odlični prijateljski odnosi dva predsednika, Vučića i Alijeva.

Ministar je poručio da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio uverenje da će u narednom periodu doći do intenziviranja dijaloga na najvišem i visokom nivou.

Ovom prilikom, Selaković je uputio poziv ministru Bajramovu da dođe u uzvratnu, zvaničnu, posetu Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, šef srpske diplomatije rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o održavanju bilateralnih političkih konsultacija dva ministarstva, pogotovo u oblasti konzularnih poslova.

Ministar Selaković je posebno naglasio da su obe zemlje opredeljene za poštovanje principa međunarodnog prava, kao i da pružaju međusobnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Selaković je zahvalio na potvrđenom principijelnom i jasnom stavu Azerbejdžana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na razumevanju i podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković je poručio da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj saradnji, da je konstatovano da je ona dobra i da ima tendenciju rasta, ali da se sa ministrom Bajramovim saglasio da ekonomski odnosi i trgovinska razmena mogu biti mnogo bolji.

Ukazao je da su u Srbiji angažovane određene azerbejdžanske kompanije, poput kompanije "Azvirt", koje rade na brojnim infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

Takođe, Selaković je rekao da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o viznoj liberalizaciji i uspostavljanju direktnih letova između Beograda i Bakua.

Na konferenciji za medije, Selaković je govorio i o zajedničkom obeležavanju 60-godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu i skupu koji će tim povodom biti organizovan 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Posebno je istakao zadovoljstvo što će uoči otvaranja skupa Pokreta nesvrstanih biti realizovana bilateralna poseta predsednika Alijeva i poručio da je to istorijska poseta od velike važnosti za našu zemlju, kao i za buduću saradnju.

Selaković i Gulijev o saradnji u odbrambenoj industriji

Selaković je sa ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana Madatom Gulijevim razgovarao o mogućnostima produbljivanja saradnje u ovoj oblasti.

U saopštenju ministarstva navodi se da je Selaković izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Srbije i Azerbejdžana.

Posebno se zahvalio Azerbejdžanu na principijelnoj poziciji kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, i podršci koju pružaju našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dodaje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije potvrdio je poziciju Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Azerbejdžana.

Istakao je da je, na osnovama strateškog partnerstva i prijateljstva dve države i odličnih odnosa predsednika dveju zemalja, neophodno ojačati saradnju na svim poljima, kaže se u saopštenju.

Poručio je da postoji jasno opredeljenje dve strane da se radi na jačanju vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, kao i da se postojeća saradnja sa relevantnim institucijama i kompanijama iz ove oblasti nastavi i dodatno intenzivira. 

"Intenzivirati ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana"

Bilateralni odnosi između Srbije i Azerbejdžana su veoma dobri, rekao je Selaković na sastanku sa ministrom ekonomije Azerbejdžana Mikailom Džabarovim.

Razgovarali su o unapređenju ekonomske saradnje i saglasili se da postoje potencijali za njeno jačanje u brojnim oblastima. 

Selaković je istakao da u robnoj razmeni sa Azerbejdžanom, Srbija beleži suficit, izrazivši uverenje da će nivo razmene nastaviti da raste.

Ocenio je da je potrebno raditi na jačanju kontakata privrednika dve zemlje.

Smatra da bi vizna liberalizacija i direktna avio-linija Beograd-Baku u mnogome podstakli jačanje ekonomske saradnje, kaže se u saopštenju.

Pozvao je azerbejdžanske privrednike da investiraju u srpsku privredu i poručio da dosadašnja iskustva sa stranim investitorima pokazuju da je Srbije pouzdan i dobar partner, dodaje se u saopštenju.

Istakao je da Srbija izuzetan značaj pridaje radu Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Nikola Selaković je izrazio zadovoljstvo što će sutra biti održano njeno šesto zasedanje, potom i poslovni forum na kojem će učestvovati srpski i azerbejdžanski privrednici, zaključuje se u saopštenju.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво