Читај ми!

Joksimović: Nova metodologija počela zvanično da se primenjuje, spremili smo klastere 3 i 4

U Luksemburgu su održane prve dve Međuvladine konferencije Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom, prvi sastanci ove vrste u okviru nove metodologije Evropske komisije u pristupnim pregovorima. Srbija je otvorila prvi klaster, koji obuhvata poglavlja koja se odnose na osnovne vrednosti: vladavinu prava, ekonomske kriterijume, funkcionisanje demokratskih institucija, javnu upravu, javne nabavke, statistiku, finansijsku kontrolu.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navodi za RTS da je nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji zvanično počela da se primenjuje na Međuvladinoj konferenciji Srbija – Evropska unija u Luksemburgu.

"Konstatovano je da je Srbija klaster 1, najvažniji deo političkih kriterijuma, osnove vladavine prava, već faktički otvorila činjenicom da je pet od pet poglavlja već otvoreno", objasnila je Joksimovićeva.

Objašnjava da su klasteri sada srodna poglavlja grupisana u tematske celine i da je Srbija spremna za klastere 3 i 4. 

Kako je rekla, Srbija je u međuvremenu pripremila klaster 3 – kompetitivnost i inkluzivni rast, a koji ima osam poglavlja, kao i klaster 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost koji ima četiri poglavlja.

"Znači, poglavlja postoji, ali više ne idemo na njih pojedinačno na pripremu. Moraju da budu sva zajedno u određenom klasteru u isto vreme u dovoljnoj meri pripremljena. To je zahtevan i vrlo težak posao i mi smo pokazali da smo taj posao kadri i čili da uradimo, pokazali smo da imamo i znanja i sposobnosti jer smo u međuvremenu pripremili čitav klaster 3, a to je kompetitivnost i inkluzivni rast koji ima čak osam poglavlja, i klaster 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, koji ima četiri poglavlja", navela je ministarka. 

Na pitanje da li ima kapaciteta i političke volje da do kraja godine sve to završimo, Joksimovićeva je kazala da smo to već završili i da smo spremni za otvaranje klastera 3 i 4.

"Po novoj metodologiji politički kriterijumi su pojačani i dodatno izraženi, a na osnovu kojeg će zemlje donositi odluke da li klasteri koje smo spremili mogu biti otvoreni do kraja godine", navela je ministarka.

Naglasila je da politička volja definitivno postoji i da su ona i premijerka Brnabić izrazile potpunu spremnost, posvećenost i političku volju Srbije da nastavimo proces reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Premijerka je, kako kaže, detaljno i argumentovano iznela sve ono što je urađeno u poslednjih nekoliko meseci što se tiče vladavine prava imajući u vidu da nova metodologija zahteva političko vođenje procesa i politički nadzor nad tim procesom.

Istakla je da su se predsednik Vučić i premijerka Brnabić aktivno uključili, da su održavani nedeljni sastanci ne visokom nivou, ali i sa koordinatorima klastera koji će imati odgovornost za implementaciju.

"Analizirali smo gde su kašnjenja, dobijali instrukcije za koje vreme bi to moglo da se uradi, zaista smo napravili značajne korake koji su notirani", objašnjava Joksimovićeva.

"Srbija potvrdila političku volju" 

Istakla je da je delegacije Srbije na međuvladinoj konferenciji potvrdila političku volju i da je to naišlo na pozitivne reakcije.

Upitana o tome kakva je bila atmosfera na međuvladinoj konferenciji, Joksimovićeva je kazala da je "atmosfera onakva kakvom je gradite" i navela da su ona i premijerka otišle u Luksemburg zadovoljne onim što je Srbija uradila bez obzira što nije bio otvoren nijedan klaster.

"Pokazali smo našu posvećenost, spremnost da razgovaramo, fokusiranost i rešenost da nastavimo proces. Kad odete tako, vi gradite atmosferu. Nema razloga, niti ikada osećam bilo kakvu inferiornost. Kad podignete nivo predstavljanja i kada premijer ode da razgovara sa ministrima EU, to pokazuje vašu otvorenost i spremnost da čujete i kritiku i da odgovorite i date poseban politički ton tom skupu", rekla je ministarka.

Na pitanje da li je bilo kritika evropskih predstavnika što za godinu dana nije otvoreno nijedno poglavlje, Joksimovićeva je kazala da "niko nikog nije kritikovao", da je atmosfera bila dobra i da je najveći broj predstavnika EU imao reči hvale za Srbiju uz izraženo očekivanje da se reforme nastave i ubrzaju.

"Atmosfera je bila dobra i konstruktivna, nismo se vratili nezadovoljni, mislim da je dobro što su komesar Oliver Varhelji i sve države članice konstatovali da se po novoj metodologiji klaster 1 odnosi na vladavinu prava i kriterijum je za sve drugo, onda i mi imamo instrumente kako se meri naš napredak i jasniji su nam kriterijumi, što je veoma važno", rekla je Joksimovićeva.

Izrazila je žaljenje što Albanija i Severna Makedonija nisu otpočele pregovore ocenivši da je u interesu Srbije i regiona da te zemlje uđu u proces i počnu da ispunjavanju kriterijume kao i Srbija jer bi to, istakla je, doprinelo regionalnoj stabilnosti i boljim odnosima.

"Srbija vodi odgovornu politiku" 

Komentarišući to što je hrvatski ministar spoljnih poslova zatražio od Srbije "jasne odgovore o pitanju nestalih, procesuiranju ratnih zločina, priznavanju genocida u Srebrenici, Joksimovićeva je navela da je čudi da je u Srbiji bilo ko iznenađen time ističući da to nije ni prvi ni poslednji put i da oslikava probleme u našim bilateralnim odnosima koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti.

"Svako neka vodi politiku kako smatra da treba, Srbija vodi odgovornu politiku i nema sumnje da je naša država osudila sve strašne ratne zločine, isporučila Rezidualnom mehanizmu i Tribunalu sve optužene za ratne zločine, neka se pitaju da li su svi to uradili, a imali su obavezu.

Gošća Jutarnjeg dnevnika je ocenila da je vreme za suočavanje sa budućnosti koja je, kaže, izazovna za sve u regionu i Evropi i dodala da će postpandemijska kriza tražiti saradnju jer se, kaže, pokazalo da niko ne može sam da prevaziđe probleme i izazove.

"Volela bih da više pričamo o tome kako možemo da sarađujemo. Neka sačine svoju listu zahteva, mi ćemo da vodimo politiku kako mislimo da treba i mislim da će to doneti rezultate", rekla je Joksimovićeva.

Upitana da li Hrvatska ima kapacitete da nas blokira na evropskom putu, ministarka je rekla da u sadašnjoj fazi pregovora ne bi trebalo o tome govoriti i da Srbija treba da se fokusira na svoje reforme.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво