Читај ми!

Stefanović sa Šojguom: Saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane na istorijskom maksimumu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom, na čiji poziv boravi u Ruskoj Federaciji i učestvuje na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Stefanović je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane na istorijskom maksimumu, dok je ministar Šojgu poručio da je Rusija zainteresovana za dalji razvoj bilateralne saradnje i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije.

U saopštenju se dodaje da je na početku sastanka ministar Stefanović istakao je da mu je izuzetno drago što se u muzejskom kompleksu "Put sećanja" nadomak Moskve nalazi i grumen srpske zemlje sa Groblja oslobodiocima Beograda i da je to važna simbolička poruka zajedničke borbe naših naroda protiv fašizma.

"Srbija će učestvovati u izgradnji spomenika srpskom vojniku, koju ste predložili, i biće nam, naravno, velika čast da budemo deo toga. Kada je reč o našoj vojno-vojnoj saradnji, ona napreduje zaista dobrim tempom i u ovoj godini planiramo ukupno 91 zajedničku aktivnost. U Srbiji su nedavno bili generali Pankov i Fomin, koji su prisustvovali vežbi u kojoj je ruski Specnaz učestvovala sa našim specijalnim jedinicama i zaista su bili odlični u sadejstvu", rekao je Stefanović, koji je ovom prilikom uputio poziv ministru Šojguu da poseti Republiku Srbiju.

Ministar Šojgu podsetio je na zajedničku istoriju Rusije i Srbije i naših naroda, i posebno na njihov doprinos u borbi protiv fašističkog zla.

"Smatram da Republika Srbija danas vodi samostalnu politiku. Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje. Mi smo opredeljeni za nastavak razvoja bilateralne saradnje naših zemalja i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije", rekao je Šojgu.

Ruski ministar odbrane je pozdravio učešće Vojske Srbije na "Međunarodnim vojnim igrama 2021", koje nisu, kako je ocenio, samo takmičenje već i prikaz vrhunske osposobljenosti i gotovosti pripadnika oružanih snaga. Takođe je naveo da se zajedničkim vežbama pripadnika naše dve vojske, osim prikaza obučenosti, potvrđuju i naši prijateljski odnosi na terenu.

U izjavi za medije nakon sastanka Stefanović je rekao da je za delegaciju Republike Srbije učešće na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti važno.


"Ona je prilika da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima bezbednosti i izazovima koji se dešavaju, ne samo u Evropi čiji smo mi deo već i u svim delovima sveta. Imao sam priliku da sa ministrom odbrane generalom Šojguom razgovaram o jačanju naše saradnje. Saradnja između Rusije i Srbije izuzetno je dobra, rekao bih na istorijskom maksimumu, ali se mi trudimo da ona u vojno-vojnoj i vojnotehničkoj oblasti bude i bolja u narednom periodu", rekao je Stefanović.

Naglasio je i značaj zajedničkih obuka i vojnoobrazovne saradnje, koje su jedan od fokusa u saradnji svake vojske koja razmišlja o svom unapređenju.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво