Читај ми!

Vučić o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori: Daleko im lepa kuća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, povodom nedavno usvojene deklaracije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, da sve što su uradili, uradili su protiv vitalnog interesa srpskog naroda, stavljajući mu tako žig genocida.

Vučić je, u izjavi medijima nakon proslave Dana MUP-a, kazao da u poslednjih godinu i po dana svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome meša u unutrašnje odnose.

"Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni mešaju u tuđe odnose? Ko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Jermenije, ili Nemaca i kog god hoćete naroda napadnutog u Drugom svetskom radu?", upitao je predsednik.

Vučić je kazao da Skupština Crne Gore, sve što je uradila, uradila je protiv vitalnog interesa srpskog naroda.

"Reagovali smo mirno, nijednu uvredljivu reč nismo upitili. Nikoga od njih nisam pomenuo niti me zanimaju. Daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće. Mene zanima da našem narodu, a ja sam predsednik Srbije u kojoj ipak živi najveći broj Srba, posebno onom u regionu kažem da podigne glavu", istakao je predsednik.

Kazao je da je neko imao nameru da ih žigoše, sve govoreći da to ne želi da uradi, da su krivi pojedinci, iako nisu naveli njihova imena.

"Namerno ste želeli da stigmu ostavite celom narodu", naglasio je predsednik.

Vučić je kazao da zna druge stvari zbog kojih im smeta.

"Kada sam postao predsednik Vlade Srbije, odnos u apsolutnim brojevima BDP-a bio je 7,5 prema 1, danas je više od 13:1, na kraju godine biće 14:1. Razumem svu nervozu kod bivših, sadašnjih vlastodržaca, jer rezultati su ti koji govore sve", nagalsio je predsednik.

Vučić je rekao da im želi da se što pre vrate na put bolje ekonomije, a da je Srbija spremna da razgovara i pomogne.

"Samo nemojte da pričate mnogo o prijateljstvu i bratstvu, samo vas to molim. Sve smo razumeli, vi ste uradili svoj posao. Ne pada nam na pamet niti nam bilo šta treba od vas, koji ste na takav način, da niko ništa nije tražio, sem poneko u nekoj ambasadi, da uradite Srbiji, a da o tome nikoga i ne obavestite, ne pokušate da kažete da je reč o pojedincima, pa biste rekli gde su oni u opštem aktu", objasnio je predsednik.

Vučić je poručio da treba da nastave svoj posao, a što se Srbije tiče, ona će nastaviti svoj, da brani svoj narod, da još snažnije pomaže naše kulturne institucije u Crnoj Gori, da podstiče Srbe da čuvaju svoj srpski jezik i ćiriličko pismo.

"Nikoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine. Sit sam tih besmislenih izvinjenja i pravdanja koje su predstavnici srpske države činili svaki put kao tobož dobre volje, prema onima koji nisu imali tu dobru volju. Napadajte Srbiju, mešajte se u naše unutrašnje stvari, sve činite, mi ćemo da ćutimo i radimo. A na kraju verujem da će biti onih koji žele suštinsko bliske odnose i s tim ljudima ćemo raditi više", poručio je Vučić.

Ukazao je da u Srbiji postoje ljudi koji žele da se dodvore ambasadorima, ali oni, kaže, dosežu samo do nivoa drugog sekretara, te dodao da postoje i Crnogorci po nacionalnosti, poput Borovića, koji se iz razumljivih razloga pridružuju optužbama na račun srpskog naroda.

Vučić: Srbija ne može da dozvoli žig kolektivne krivice

Upitan za dve rezolucije o Srebrenici koje su upućene Skupštini Srbije, Vučić je rekao da je rezolucija koju su predložili SDA Sandžaka, albanske partije, gotovo prepisani tekst, odnosno vrlo slično onome što su ranije podnosili Marinika Tepić, Nenad Čanak, i vrlo slična rezoluciji koju je usvojio parlament Crne Gore.

Drugi predlog, koji je podneo Marijan Rističević, rekao je da nije video, i da ne zna o čemu je reč.

"Za nas je ključno pitanje kako da nastavimo ekonomski razvoj, kako da sarađujemo sa svima u regionu, da pokažemo Bošnjacima koliki pijetet imamo prema njihovim žrtvama, ali da ne dozvolimo da se to dogodi srpskom narodu, da se stavi žig na čelo svakog od nas, jer to bi mnogi želeli da se dogodi", rekao je Vučić.

Zato je, kaže, i njegova reakcija povodom rezolucije usvojene u Skupštini Crne Gore danas ovakva.

"Imao sam 2015. dovoljno hrabrosti kada su Britanci podneli rezoluciju, da zovem Kineze i Ruse. Putina sam pozvao lično telefinom i on je to sprečio u SB UN. Oni koji su nam prijatelji znali su koliko nam je stalo do toga 2015. godine, znali koliko sam molio Putina da to spreči, upravo da se ne bi stavio kolektivni žig krivice na lice našeg naroda za nešto što su pojedinci počinili", rekao je Vučić.

Dodao je da je Rezolucija opšti akt, u kojem se ne pominju imena i pojedinci, već je jasno na koga ide osuda i krivica.

"To Srbija ne može da prihvati. Možda će neka buduća Srbija da prihvati ko zna šta sve... Dok sam ja predsednik Srbije, neću se s time saglasiti. I ne zanima me šta ko o tome misli, osim naših građana", rekao je Vučić.

Vučić: Veoma sam optimističan u vezi s ekonomskim rastom Srbije

Veoma sam optimističan u vezi s ekonomskim rastom Srbije, istakao je predsednik Srbije.

Na pitanje koliko je važna poruka koju šalje MMF potvrdom da je dogovoren novi savetovdavni aranžman sa Srbijom, ukazao je da, dok javni dug u mnogim zemljama skače, u Srbiji se on drži na 58 odsto.

"Kada javni dug u Italiji skače na 167 odsto, Francuskoj na 120, Grčkoj na 240, Hrvatskoj na 88-89 odsto, Crnoj Gori na 106, Srbija se drži na 58 odsto. Mislim da je stanje javnih finansija od presudnog značaja", rekao je Vučić.

Kazao je da je ponosan na mere koje su sprovedene, kao što su podrška izvozu, preduzećima, ulaganje u potrošnju, te naglasio da je veoma optimističan po pitanju ekonomskog rasta i napretka Srbije.

"Želim da se tome posvetimo maksimalno, a za to su nam potrebni vladavina prava, sigurnost ljudi, borba protiv organizovanog kriminala, da nemamo zabranjene delove grada, kao što je slučaj u drugim zemljama. Hoću da tako ostane i da bude unapređena bezbednost građana, jer unapređena bezbednost donesi još veću ekonomsku snagu, i poverenje investitora", poručio je Vučić.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво