Читај ми!

MSP: Srbija se ponaša u skladu sa tekovinama EU

Srbija se brigom o srpskom narodu ne meša ni u čije unutrašnje stvari, već doprinosi tome da demokratski standardi u poštovanju individualnih i kolektivnih prava postanu univerzalna vrednost u regionu, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, međutim ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama", navodi MSP odgovarajući na optužbe iz Podgorice na račun Beograda zbog "negativne retokrike i prisvajanja 30 odsto građana Crne Gore".

Takav odnos Srbija ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva, navodi MSP.

U saopštenju se navodi da briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, jeste potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa.

Sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države, i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava, ukazauje MSP.

"Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koje uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad. Srbi, naime, uživaju neuporedivo manja prava", piše u saopštenju.

Ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU, a žele, one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, i Srbija ne očekuje ništa više od toga, navodi MSP.

U saopštenju se dodaje da "Srbi i Srbija sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva".

"Srbija je, dakle, ne samo dobar sused, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone, i uvereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način", saopštava MIP.

MSP naglašava da Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi, kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan.

Time se, kako se navodi, Srbija "ne meša ni u čije unutrašnje stvari, već doprinosi tome da demokratski standardi u poštovanju individualnih i kolektivnih prava postanu univerzalna vrednost u našem regionu".

"Uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u unutrašnja pitanja Srbije priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana, građanima i vlastima Crne Gore Srbija dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva, u nadi da će, nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou", poručuje MSP.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво