Читај ми!

Predstavnici Srpske liste sa Palmerom: Važno je primeniti postignute sporazume

Predstavnici Srpske liste preneli su specijalnom predstavniku SAD za Zapadni Balkan Metjuu Palmeru važnost primene do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine i istakli potrebu poštovanja prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa Metjuom Palmerom, koji je sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u poseti Prištini, o političkoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i o bezbednosnoj situaciji.

Naglasili su važnost primene do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine i istakli potrebu poštovanja prava Srba na Kosovu i Metohiji.

"Posebno je naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, a u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu", saopšteno je iz Srpske liste nakon sastanka sa Palmerom.

Osmani: Od dijaloga očekujemo međusobno priznanje

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine okonča "međusobnim priznanjem", i da je za Prištinu "ključno da se u ovom procesu u potpunosti poštuju teritorijalni integritet, unutrašnji ustavni poredak".

Na sastanku sa zamenikom pomoćnog američkog državnog sekretara i izaslanikom Evropske unije za dijalog navela je da je pitanje nasilno nestalih osoba tokom poslednjeg rata na Kosovu, prioritet u procesu dijaloga.

"Očekujemo da se proces okonča recipročnim priznanjem, poštujući ove principe i da sporazum u potpunosti bude sprovodljiv", naglasila je Vjosa Osmani, saopšteno je iz njenog kabineta.

U saopštenju se dodaje da su Palmer i Lajčak ponovo istakli njihovu potpunu podršku procesu dijaloga i njegovo okončanje konačnim sporazumom.

Kurti: Koordinacija SAD i EU u dijalogu je neophodna

Kosovski premijer Aljbin Kurti preneo je Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru da su saradnja i koordinacija između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u novom procesu dijaloga dobrodošli, jer je to neophodno.

Istakao je da dijalog treba da bude pošten, principijelan i u službi naroda i mira i ukupne sigurnosti.

Kurti je sa Lajčakom i Palmerom razgovarao u Prištini i sastanak ocenio važnim, jer se održava uoči sastanka u Briselu, najavljenog za sredinu juna, nakon sastanaka sa liderima opozicije i pre rasprave u Skupštini o prošlom procesu dijaloga, sporazumima postignutim u Briselu i stepenom njihove primenljivosti. 

Serija razgovora sa predstavnicima opozicije 

Palmer je jutros održao seriju razgovora sa predstavnicima opozicije.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Enver Hodžaj rekao je nakon susreta sa Palmerom da "dijalog treba da se okonča međusobnim priznanjem" i zatražio "veću i direktniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država, kao strateškog partnera Kosova, u dijalogu".

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku zahvalio je Palmeru na kontinuiranoj podršci SAD i preneo stav njegove stranke o dijalogu.

U saopštenju DSK-a ne navode se detalji stanovišta te stranke o dijalogu Beograda i Prištine.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво