Читај ми!

Vučić: Grčka povećava nivo odnosa sa Prištinom, uzdamo se da neće priznati KiM

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, odnosno političkih direktora, te da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje – u priznanje samoproglašene nezavisnosti.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa patrijarhom i vladikama SPC, članovima arhijerejskog Sabora, rekao da je Grčka svojevremeno kada je Priština uvodila takse na robu iz centralne Srbije dala mogućnost da se otvore trgovinske kancelarije, a sada se otišlo na nivo više.

"U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra", objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti.

To je, prema njegovim rečima, problem jer se time ne pokazuje samo da bi Evropa kad je reč o Kosovu i Metohiji mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodno pravnom poretku.

Rekao je da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine.

Onda bi se, kaže, išlo na bilateralne dogovore, gde bi neka treća zemlja predstavljala Prištinu u međunarodnim organizacijama, i tako postala deo NATO-a.

"Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima", naglasio je Vučić.

Upitan da li je dobio uveravanja da Grčka neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, kaže da takva uveravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni "uvećavaju nivo svojih odnosa", kako sami kažu, sa Kosovom.

Najavljeno je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas posetiti Prištinu početkom juna, gde će se sastati sa nosiocima privremenih kosovskih institucija. 

Rekao je i da nije reč samo o jednoj zemlji, jer će posle slediti pritisci na druge zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje", ukazao je on.

Vučić je zaključio da je pred Srbijom mnogo težak politički period, ali da ni u tome ni drugim pitanjima predaja nije opcija.

Predsednik je preneo da je na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, i da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke.

"Srećan sam što sam ugostio patrijarha Porfirija i čak 35 episkopa SPC, a razgovarali smo o ključnim pitanjima za srpski narod", rekao je Vučić nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je rekao, razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji, u RS, o svim problemima sa kojima sa suočavamo.

"Bili smo otvoreni, čini mi se da smo dobro razumeli jedni druge. Crkva ima stanovište da je važno jedinstvo države, naroda i crkve, nama je važno da imamo što bliže stavove i da možemo da ih delimo sa predstavnicima Crkve, uz razumevanje činjenice da je crkva odvojena od države i da se poštuje princip sekularnosti", rekao je Vučić.

Preneo je da je u razgovoru istakao da je Srbija danas ekonomski snažnija i da raste brže nego ikada ranije, ali i da je to sve do trenutka dok možemo da čuvamo mir i stabilnost i dok političke stvari možemo da držimo pod kontrolom u celom regionu.

"Ukazao sam im na brojne opasnosti, na mnogo važnih sastanaka koje ćemo da imamo u narednom periodu, pre svega po pitanju KiM. Video sam da ih je iznenadila grčka reakcija", rekao je Vučić.

"Kurtijev igrokaz o kosovskom a ne srpskom nasleđu"

Predsednik Srbije izjavio je da je suština poteza premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija "igrokaz", u kome sve vreme govori o kosovskom kulturnom nasleđu i kosovskoj baštini, a ne o srpskom.

Vučić je to kazao povodom pisma koje je Kurti poslao igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu".

"To može da bude kosovsko unutar srpskog. To je srpska kulturna baština. To je manastir koji pripada Srpskoj crkvi. Slično su radili u Crnoj Gori gde su tvrdili da se radi o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a ne SPC. To nam isto rade i samo je pitanje kada će da izađu sa nekim svojim Mirašem Dedeićem i da osnuju NVO u njihovoj policiji", rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o igrokazu prištinske strane i da mu nije jasno kako to javnost ne razume.

"Kurti vam govori ne o srpskom već o kosovskom nasleđu. Manastir Dečani je nasleđe države Kosova. Sva igra je u tome da on priča da voli Srbe, da želi sa Srbima da razgovara da oni lepo žive u nezavisnoj državi Kosovo, ali neće sa Srbijom, jer ona nema šta da traži na Kosovu", objasnio je Vučić.

Vučić je konstatovao da razume da tu Kurtijevu igru ne primećuju neki političari, ali ne i da to ne primećuju naši mediji.

"Teško breme je pred nama. Naše sveštenstvo mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija. Pred nama je mnogo muka", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC.

Dodik: Srbija, SPC i RS se potpuno razumeju i pomažu

Odličan odnos Srbije, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve vidljiv je poslednjih godina, izjavio je Milorad Dodik, koji je zajedno sa Aleksandrom Vučićem razgovarao na ručku sa patrijarhom Porfirijem i episkopima učesnicima Sabora Srpske pravoslavne crkve.

"Srbija, RS i SPC imaju odličan odnos, pomažu se i potpuno razumeju što se tiče obaveza, misija i svega što rade jedni, drugi treći", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim rečima, na svečanom ručku bilo je reči i o ukupnom stanju "u našim državama i crkvi".

"Razgovarali smo i potrebi da se koordinacija po važnim pitanjima još više ojača", rekao je Dodik.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво