Читај ми!

Zečević: Zeman pokazao hrabrost, izvinjenje podsticaj za dalju saradnju

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da izvinjenje Miloša Zemana mnogo znači, jer je vreme da se otvori pitanje vojne akcije protiv SRJ, koja nikoga nija napala, a nju su napali sa svih strana.

Slobodan Zečević je u Jutarnjem programu, komentarišući izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana zbog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, rekao da taj potez pokazuje političku hrabrost i čestitost Zemana, koji je priznao da Češka nije imala odlučujući u uticaj u NATO-u.

"Sam čin Miloša Zemana nam mnogo znači, jer je vreme da se otvori pitanje vojne akcije protiv SRJ, koja nikoga nija napala, a nju su napali sa svih strana", ističe Zečević.

Ocenio je da je to čestit potez Zemana, koji priznaje da je bombardovanje bilo nemoralno. Nada se da će se i drugi lideri izviniti zbog te akcije.

Smatra da je Zemanova izjava podsticaj za dalju saradnju dve zemlje, pogotovo privrednu saradnju.

Što se tiče sastanka lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu, na kojem je učestvovala i premijerka Ana Brnabić, Zečević kaže da smo mi spremni za dijalog sa Prištinom u svakom trentuku.

Osvrnuo se i na navode o frustriranosti EU Prištinom i istakao da to traje i da te priče nisu loše za Beograd, ali da nemaju posledice po Prištinu.

"Neodređena priča o perspektivi članstva u EU" 

Komentarišući razgovore u Sloveniji na samitu Brdo-Brioni, Zečević ukazuje da to nisu razgovori o članstvu, već o perspektivi učlanjenja.

Postoji, kaže, želja i dobre namere, ali ocenjuje da to ne liči na slučajeve za ranijim prijemima zemalja članica. "Ovo je neodređena priča o perspektivi, to nije konkretna stvar", ističe Zečević.

Smatra da je odnos Evropske unije prema Srbiji doprineo da se i Srbija ohladi od evrointegracija, ali i da je problem Kosova tome doprineo.

"Smeta im svaki srpski manastir na KiM" 

Kada je reč o zahtevu Prištine za uklanjanje manastira Visoki Dečani sa liste najugroženijih spomenika u Evropi, Zečević ističe da im smeta svaki srpski manastir na KiM, iz verskih razloga, jer ne žele hrišćansko prisustvo, ali i zato što manastiri govore o prisustvu srpske civilizacije.

Navodi da se broj vojnika Kfora stalno smanjuje, uz obuku Kosovskih bezbednnosnik snaga, i ocenjuje da to verovatno znači da se planira povlačenje Kfora.

"Objektivno gledano, kada gledate proces smanjenja broja pripadnika Kfora, sigurno je da se o tome razmišlja", zaključio je Zečević.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво