Читај ми!

Vučić: Zabrinut sam za dijalog, ništa racionalno u pristupu Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Briselu da nije mogao da popusti Prištini ni po jednom pitanju na kojem su insistirali na Samitu "Brdo-Brioni". Zabrinut sam za budućnost dijaloga, jer u svemu što sam čuo na tom skupu nema ničeg racionalnog, naveo je predsednik.

"Nastavak dijaloga je važno i teško pitanje. Bićemo spremni da razgovaramo, da uvek učestvujemo u dijalogu, ali posle ovoga što sam danas čuo, a to je agenda cele prištinske vlade, veoma sam zabrinut, jer tu nema ničeg racionalnog", rekao je Vučić novinarima u Briselu, na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je istakao, može se razgovarati sa nekim ko je na potpuno suprotnoj strani, ako se tu prepozna nešto pragmatično ili racionalno.

"Ja danas ništa slično nisam video", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je preneo i da su mu neki predstavnici zemalja koje su među prvima priznale tzv Kosovo rekli da ne razumeju i da Priština tako samo Beogradu olakšava posao.

"U neverici sam slušao neke arugmente. To je kao kad Džaferović priča o dugovima, a kada mu zatražim da pokaže papir, da nas više ne maltretira, kada pitamo na osnovu čega dugujemo... Još nijedan papir nisam dobio", rekao je Vučić.

Dodao je da to ne znači da smo mi "anđeli nebeski", ali racionlano pristupamo situaciji.

"Smem da kažem narodu koliko je teška naša situacija i pozicija, a kako to drugi žele da predstave... Biće teško", rekao je Vučić.

Upitan na čemu je danas Priština insistirala, Vučić je rekao da su prvo govorili o svim državama na Zapadnom Balkanu, na šta je on reagovao, protiveći se tome.

"Drugo pitanje je bilo vizna liberalizacija, rekli smo da nema problema, ali da ne može da piše Kosovo, jer ga ne priznajemo, ili mora da stoji sa zvezdicom. Oni neće. Oni u insistirali na nečemu što nije pisalo, da se odbija promena granica, a podrazumevaju se one granice koje su oni zamislili", rekao je Vučić.

Kako kaže, u prvom trenutku se trudio da neslaganje objasni argumentima, a onda je shvatio da je to potpuno besmisleno.

"Onda sam se osmehivao i čekao kraj, pošto mi nije na pamet padalo da popustim oko bilo kog pitanja, jer bi to bilo gaženje Srbije, naše državnosti, građana. Nikakvo posebno junaštvo, držali smo se kako je bilo moguće", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će nastojati gotovo po svaku cenu da očuva mir i da postoje načini da se normalizuju odnosi sa Prištinom jer je alternativa užasna, ali i dodao da nije optimista zbog toga što je danas, kako je rekao, bio svedok iracionalnog ponašanja Prištine.

On je rekao da ne želi ijednoj majci da donese kovčeg sa sinom i zato će da insistira na kompromisu i traži rešenja.

"Nisam optimista. Ja sam danas video nešto iracionalno. Nije to pitanje da li vam se neko dopada. Pustite sve trikove po strani ja suštinski nisam video ozbiljnost da se dođe do rešenja. Ti ljudi žive u 99. godini, oni misle da je 99, 2008 ili 2009. godina, hajkde da kažem najbolje da je to nešto u sredini po raspoloženju. Da bi ste rešili nešto morate da razgovarate", rekao je Vučić.

Zadovoljan sam što fokus Kfor-a ostaje na istom mandatu

Vučić je rekao da je zadovoljan šta je mogao da čuje od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenbera što fokus Kfor-a da se čuva bezbednost ostaje u istom mandatu

Vučić je kazao da je veoma srećan što nisu potvrđene glasine, a postojali su zvanični dopisi iz pojedinih glavnih gradova NATO zemalja koji su govorile i da je važno da se napravi neka vrsta dogovora o bržem povlačenju trupa.

On je istakao da je odgovor koji je dobio od Stoltenberga o nepromenjenom fokusu Kfor-a veoma važan posebno za nas, jer bez mira i stabilnosti ne možemo da napredujemo.

Preneo je da je bilo govora i o 2013. kada je postignut dogovor o neulasku na sever do zuba naoružanih snaga Kosova, dodajući da je to nešto što je NATO poštovao.

Takođe je bilo razgovora, kaže, i o kontroli takozvanog donjeg vazdušnog sloja, ukazujući da će biti još razgovora o tome da li će biti kontrolisan sa Islanđanima, ili preko radara na Kopaoniku.

"Zadovoljan sam suštinom razgovora i onim što je najvažnije, jer nama su potrebi mir i sigurnost, oni su od presudnog značaja", istako je Vučić rezultate razgovora sa Stoltenbergom.

 O skupu na Brdu kod Kranja

Osvrnio se i na skup na Brdu kod Kranja konstatacijom da je bio interesantan, ali težak.

Kaže, kada je shvatio da Albanci sa Kosova ne žele da potpišu zajedničku deklaraciju onda je postalo i pomalo zabavno.

"Nisu hteli da potpišu ono što je bio zajednički imenitelj, želeli su da se ubaci još nešto što nismo želeli da prihvatimo kao deo dokumenta", objasnio je on

Vučić je rekao da se susreo i po prvi put sa nečim što ne razume, a to je da neko neće da podrži dokument protiv kojeg nema ništa, ali ima nešto protiv činjenice da nešto nije ušlo u taj dokument.

"Svašta sam video tako nešto još nisam ni čuo ni video", rekao je Vučić ne precizirajući o čemu je reč.

On je istakao da se razgovaralo oko granica, da je on govorio o licemerju da protiv promene granica govore oni koji su ih menjali, ili oni koji sud promena imali benefite.

"Pa pitao sam „kada ste rešili da usvojite te principe?". Obavestite nas o tome. Zatražio sam da se u dokument unese umetnuta rečenica da se priznaju granice koje priznaju UN. To nije naišlo na podršku, jer su mnogi prisutni umislili da su važniji od UN", podvukao je predsednik.

Vučić je ponovio da je zadovoljan sadržinom dokumenta, proklamacijom evropskog puta, zalaganjem za bolji protok roba, svega što je za nas važno.

"To je bio jedan dobar sastanak koji je prošao u otvorenom tonu, gde su izneli svi šta misle. To je doprinos razvoju demokratije u regionu. Bolje da kažemo šta mislimo jedni drugima nego da se krijemo i kada okrenemo leđa to radimo, jer se to uvek loše odrazi na građane", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da večeras u Briselu ima još sastanaka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te da potom putuje u Prag gde sutra započinje zvaničnu posetu.


петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво