Читај ми!

Vuletić: U centru razgovora u Briselu - da li će Kfor ostati na KiM ili ne

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je za RTS da će biti važna stvar ako se u Briselu, u razgovoru sa Jensom Stoltenbergom, dobije potvrda da su samo nagađanja da se povlači Kfor sa KiM i da će svaki takav pokušaj biti onemogućen.

Predsednika Aleksandra Vučić očekuju dva važna sastanka, prvi na samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni u Sloveniji. Onda ide u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

Gostujući u Jutrnjem programu RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je tema u Sloveniji centralna i jedna. Cilj posete Boruta Pahora Beogradu i Prištini bio je na neki način priprema današnjeg sastanka Brdo–Brioni.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu kontekst – inicijatori su Hrvatska i Slovenija i to je pokušaj Brisela da igra na ovom terenu, tako što će lokalni igrači, jer su te dve zemlje bile u bivšoj Jugoslaviji – moći da lakše nađu zajednički jezik sa zemljama regiona.

Nekada predstavljaju veći problem nego što je korist, prošle godine nije bilo samita zbog epidemije. Kaže da je važno da imamo stalni dijalog u regionu.

Kada vidimo šta se dešava u Izraelu pokazuje se da je bolji svaki dijalog nego da ga nema, rekao je Vuletić.

Konstruktivna uloga Srbije u regionalnim inicijativama 

Štampa piše da je Vučićev amandman o granicama napravio pometnju. Vuletić kaže da dnevna štampa voli bombastične naslove.

Pometnja je, kako kaže sociolog, pokušaj da se na mala vrata postavi nešto što bi obavezivalo potpisnike.

Nije reč o pometnji već o preciziranju, ističe Vuletić, dodajući da je Srbija konstruktivna.

Ako su to granice koje UN poštuju nema pometnje. Pometnja je snažan izraz, kaže sociolog.

Treba imati u vodu da Srbija igra konstruktivnu ulogu u regionalnim inicijativama, bez obzira na to koliko se čini da se i ovakvim naslovima šalje poruka da je Srbija remetilački faktor u regionu, ona to nije, već je stožerna zemlja, naglašava Vuletić.

Prema njegovim rečima, većina stvari koje se u regionu dešavaju povezana je sa nerešenim srpskim nacionalnim pitanjem, i kada je reč o KiM i BiH, to nas čini zemljom u epicentru dešavanja.

Poseta Briselu i razgovori sa Jensom Stoltenbergom

To je važan susret, kaže Vuletić. Ono što je važno da će u centru razgovora biti pitanje da li će Kfor ostati na KiM ili ne.

To se ne dovodi u pitanje generalno, kaže Vuletić, ali dinamika zbivanja na KiM se na taj način dešava - nešto se uradi mimo procedure, mimo pravila a onda se pokušava diplomatskim sredstvima normalizovati situacija.

"Niko suštinski ne najavljuje da će se Kfor povući, ali mi znamo", ističe Vuletić, "da bi u slučaju takve situacije tzv. BSK preuzele kontrolu." 

Vuletić ne očekuje da se tako nešto može dogodili u sledećih godinu ili dve, najave su opasne, biće važna stvar ako se u Briselu dobije potvrda da su to samo nagađanja i da će biti onemogućen svaki pokušaj.

Sigurno ima zemalja koje bi i volele da se na taj način ubrza, kaže on.

"Imamo pat poziciju kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, a ovakav scenario gde bi se Kfor povukao gde bi imali kosovsku armiju na delu – to bi učinio dinamiku u pravcu koji nam ne odgovara", rekao je Vuletić.

To će biti najvažniji rezultat tih razgovora u Briselu, zaključio je Vuletić.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво