Читај ми!

Vučić povodom Dana pobede: Naše je da ne dozvolimo da laž pobedi istinu i da se žrtve proglase za dželate

Naše je da ne krijemo istinu, naše je da otvoreno govorimo, a ne da dozvolimo da laž istinu pobedi, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na svečanoj Akademiji povodom Dana pobede u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su "teške naše pobede", i da je bila teška i ona 1945. godine, u kojoj smo izgubili mnogo našeg naroda.

Aleksandar Vučić je obraćanje na svečanoj Akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom počeo stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

"Svi žele u savremenom svetu da kažu da se sećaju žrtava i užasa Drugog svetskog rata, ali jedan veliki deo njih na svaki način i po svaku cenu pokušava da promeni tok istorije, da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu", primetio je predsednik.

Ne slaže se, kako je rekao, sa tim da sve više zemalja obeležava i slavi Dan pobede. Naprotiv, primetio je da nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom", rekao je predsednik.

"Naše je da ne krijemo istinu, naše je da o tome otvoreno govorimo, a ne da dozvolimo da laž tu istinu pobedi", poručio je Vučić.

Nije, kaže, slučajno da se nipodaštava uloga Crvene armije i da se baca pod noge činjenice da je najviše Rusa dalo život za pobedu nad fašizmom.

"Nije čudo što u našem regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušajima potpunog prekrajanja istorije. Govoriću sa ponosom o antifašističkoj borbi, ali i o ulozi naroda koji je na ovim prostorima, neuporedivo sa drugim narodima doprineo pobedi nad musolinijevskim, hitlerovskim i pavelićevskim zlom, a to je srpski narod", ističe Vučić.

"Srpski narod jasno je rekao ne fašizmu" 

Predsednik Vučić je rekao da ne smemo i nećemo da zaboravimo šta se dešavalo, jer time bi zaboravili i Kragujevac i Stojankina tri sina i na taj način bismo pristali na ono protiv čega smo se borili, polažući živote.

"Srpski narod jasno je rekao ne fašizmu, četrdesetih godina prošlog veka. Nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije to nije tako jasno i glasno rekao", naveo je predsednik.

Dodao je da je srpski narod predvodio antifašističku borbu, boreći se za goli život i omogućio da se dođe do oslobođenja.

"Reći danas da nije bilo tako, je isto što i reći da smo bezvredni i suvišni, i to je nešto na šta Srbija neće da pristane. Nemamo pravo na to, jer zaboraviti šta je fašizam učinio omogućilo bi da on u grotesknijem obliku ponovo nastane", istakao je Vučić.

Nema nas dovoljno da možemo da pristanemo na obezvređivanje, naglasio je predsednik i dodao da nećemo da pristanemo na poniženja u regionu posebno od onih koji su cvećem dočekivali Hitlerovu vojsku.

"Srbi su danas krivi što su se suprotstavili ustašama. Ali Srbi neće da ćute i neće da se dodvoravaju. Ponosan sam što predvodim generaciju koja će da štiti mir, ali neće da pogne glavu. Možete da vređate srpski narod, ali kao predsednik vam neću dati da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve", naveo je Vučić.

Naglašava da se probudio slobodarski duh kod Srba. Predsednik se na kraju poklonio i zahvalio svima koji su doprineli u borbi protiv fašizma.

Dodik: Teške su naše pobede 

Na svečanoj Akademiji prethodno je govorio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da su teške naše pobede, a teška je bila i ona 1945. godine, u njoj smo izgubili mnogo našeg naroda.

"On je ubijan sistematski kroz Jasenovac, Jadovno, Prebilovce, Kragujevac i mnoga druga mesta. Samo zato što su Srbi, bili su na meti ustaštva, fašizma i hrvatske NDH, koja je bila ozbiljna u nameri da uništi Srbe, jednu trećinu prekrsti, jednu trećinu raseli i jednu trećinu pobije", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ta država monstrum se hranila na srpskoj krvi. Samo je sto ljudi ostalo živo u Gradini, da svedoče o realizaciji plana da Srba nema.

"Kada je Pavelić bio kod Hitlera, on mu je rekao – ne smeš biti tolerantan prema Srbima, ako to budeš nećeš imati državu", rekao je Dodik.

Dodao je da stradanje ne može da se odvoji – ni ono iz Prvog svetskog rata, ni ono iz Drugog svetskog rata, pa i ovih otadžbinskih ratova.

"Naš narod ima Republiku Srpsku, ali on nije slobodan", naveo je Dodik i dodao da se i sada nameću visoki predstavnici koji stalno govore šta treba da se radi.

Kao da žrtve Prvog i Drugog rata nisu bile dovoljne da se dokaže na kojoj smo strani, rekao je Dodik i napomenuo da pobedu treba obeležiti da ne bi došlo do revizije.

Kovačević: Srbija je uvek ustajala iz pepela 

Prisutnima se obratio i general major Vidosav Kovačević, predsednik boraca SUBNOR-a, koji je rekao da su se okupili na sveti dan, kako bi svi antifašisti obeležili 76 godina od pobede nad fašizmom.

"Srbija nikada nije bila duže slobodna, za to je dužna borcima, koji su se za nju borili i ginuli", naveo je Kovačević.

Dodao je da je u četvorogodišnjoj borbi srpski narod stradao, ali je na kraju rata stao u red pobednika.

"Srpski narod nikada nije kidisao na tuđe. Srbija je uvek kao žar ptica ustajala iz pepela. Danas kada se sećamo 9. maja pregovora sa onima koji prekrajaju istorijske činjenice ne može biti. Neka je večna slava svim borcima oslobodilačkih ratova Srbije", naglasio je general major.

Akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvovao je i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predstavnici Srba sa KiM.

Na svečanoj akademiji učestvovali su Fiharmonija mladih "Borislav Pašćan", Simfonijski orkestar i Srpski kamerni hor.

Rodoljubive pesme govorili su glumci Vjera Mujović, Nebojša Kundačina, Lepomir Ivković.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Slavi se 9. maja, kada je sovjetski maršal Žukov ratifikovao u ime saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Dan pobede obeležava se i kao Dan Evrope pošto je savremena Evropa zasnovana upravo na principima mira, tolerancije i saradnje.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво