Читај ми!

Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu "tužbe za genocid protiv Beograda"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".

Aljbin Kurti je na sednici Vlade, na kojoj je predstavio njen upravljački program za mandat 2021-2025. godine, najavio tužbu protiv Beograda.

Kurti je na konferenciji za medije nakon sednice Vlade rekao da su sa ministarkom pravde i njenim timom krenuli sa pripremama "tužbe za genocid".

"Siguran sam da ćemo vas obavestiti o trenutku kada će biti jasna sudbina ovih velikih priprema. Jer jedan takav slučaj niti sme, niti može da se izgubi pred Međunarodnim sudom pravde. Pripreme će biti veoma velike sa mnogih aspekata, a pored ostalog povezane sa Institutom za istraživanje zločina koji su počinjenih tokom rata", naveo je Kurti.

Rekao je da pritom misli "ne samo o ratnim zločinima, nego i o zločinima protiv čovečnosti, ali i genocidu na Kosovu".

"Ubeđen sam da je Srbija izvršila genocid na Kosovu u toku poslednjeg rata i to zaslužuje jednu tužbu i vlada Kosova se priprema i ima obavezu prema našoj istoriji, građanima koji i dalje imaju otvorene rane, prema našoj budućnosti koja traži jednu demokratsku državotvornost, jednu državu gde se jasno zna ko je agresor, a ko je žrtva", rekao je Kurti.

O kontekstu nastavka dijaloga, dodao je da u Prištini imaju odlične odnose sa NATO-om, EU, sa partnerom SAD.

"Sa jedne strane, potreban nam je veoma dobro pripremljen dijalog, ravnopravan i načelan sa Srbijom, uz sporazum i recipročno priznavanje. Sa druge strane, da tesno sarađujemo i približimo se Albaniji. Bićemo sposobni da zaštitimo našu suverenost, teritorijalni integritet naše zemlje i da izvršimo demokratsko prevođenje, civilno prevođenje, za civilno nadziranje Bezbednosnih snaga Kosova", izjavio je Kurti.

Nije hteo da otkriva detalje platforme za dijalog sa Beogradom, rekavši da bi to bila strateška greška, nakon koje bi u Prištini postali cilj, a ne ravnopravna strana.

O najavi reciprociteta iz predizborne kampanje prema centralnoj Srbiji, Kurti je rekao da je za to potrebna analiza, jer ne želi da ponovno uvošenje reciproteta bude neuspešno.

"Potrebna nam je strategija kako ćemo to sprovesti, a prethodno ćemo obavestiti međunarodni faktor. Nećemo da ih iznenadimo, jer želimo da sarađujemo sa njima kako bi na videlo izašlo sve. Da li su prisutne barijere koje su ponekad sistemske, a ponekad sporadične, koje sprovodi Srbija prema Kosovu, a sa druge strane trebaće nam da pripremimo naše zvaničnike za sprovođenje reciprociteta", rekao je Kurti.

Usvojen program Vlade u naredne četiri godine

Vlada je usvojila Kurtijev program u naredne četiri godine, a ministar Goran Rakić bio je uzdržan tokom glasanja.

Među prioritetima programa su i borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i održivi razvoj, lustracija u ekonomiji i pravosuđu, otvaranje 160 novih obdaništa, povećanje zarada, razvoj zdravstvenog sistema, povećanje zdravstvenog fonda, pomoć "Trepči", tehnološko-industrijski park - najveći u regionu, put Prizren-Tetovo, učlanjenje u Jadransku povelju.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво