Dačić razgovarao sa evropskim posrednicima, agenda dijaloga krajem maja

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je onlajn sa evropskom četvorkom koja posreduje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, a Dačić je druge strane sa saradnicima iz parlamenta.

Uoči onlajn sastanka, Dačić je za RTS rekao da je važno da se u okviru dajaloga konkretno razgovara o tome šta treba da se menja i da je više puta rekao da dijalog nije "fontana želja".

Tokom prethodna dva dana održane su onlajn konsultacije evroparlamentaraca sa delom opozicije koju su činile uglavnom "bojkot stranke".

Među njima su bile Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokratska stranka, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri i drugi.

Oni su se saglasili da bi dijalog trebalo da se završi do jeseni, kako bi bilo dovoljno vremena za primenu dogovorenog, a uslovi su se ticali medija, dodele još jedne nacionalne frekvencije, pritiska na birače i impelemantacije sporazuma koji bi trebalo da se primenjuje posle postignutog dogovora.

"Evropski predstavnici bi u junu mogli da dođu u Beograd"

Ivica Dačić je posle sastanka sa evroparlamentarcima rekao novinarima u Skupštini Srbije da će predstavnici Evropskog parlamenta u narednim danima razgovarati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, Radnom grupom koja radi na implementaciji dogovora sa ODHIR-om i sa organizacijama civilnog društva.

Dogovor je da se posle toga ponovo krajem maja onlajn sastanu sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem kada bi mogla da bude poznata agenda za međustranački dijalog.

Dačić je rekao da bi eventualno u junu evropski predstavnici mogli da dođu u Beograd, u zavisnosti od toga da li će im zabrana putovanja u zemlje van EU biti ukinuta.

Ocenio je da je sastanak bio uspešan i da je prošao u konstruktivnoj atmosferi, ukazujući da je i dalje reč o pripremnoj fazi za dijalog.

Rekao je i da se obavezao da će evroparlamentarcima poslati platforme svih stranaka koje ne žele strano posredovanje, ali je, kaže, i on zatražio platformu Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

"Paradoks je da nama nisu poslate te platforme", preneo je Dačić novinarima.

"Evropski parlament nema ulogu posrednika"

Ivica Dačić je odsetio da je Narodna skupština pokrovitelj dijaloga, a da su evroparlamentarci tu da pomognu, uz napomenu da oni nisu posrednici.

"Evropski parlament nema ulogu posrednika niti ima ulogu onoga ko vodi dijalog već ulogu da pomogne", ponovio je Dačić.

Naveo je i da je sastanak prošao u radnoj atmosferi, te da su informisali jedni druge o razgovorima sa strankama.

"Informisali su me o razgovorima sa strankama koje su u parlamentu i van parlamenta, a ja sam ih informisao o strankama koje ne žele učešće stranaca", rekao je Dačić.

Paralelno se vodi još jedan dijalog, bez posredovanja stranaca, a na kojem učestvuje predsednik Republike Aleksandar Vučić. Za sada je održan jedan takav sastanak, a uskoro se očekuje novi.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво