Читај ми!

Skupština usvojila izmene zakona o kulturi i sportu

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o kulturi koje, kako je u raspravi rekla ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, omogućavaju efikasniji i aktivniji rad Nacionalnog saveta za kulturu. Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sprečavanju dopinga u sportu. Potvrđeni sporazumi sa Rusijom i SAD.

Maja Gojković je tada ukazala da su usvojene primedbe strukovnih udruženja i da je predviđena obaveza lokalnih samouprava da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje samostalnim umetnicima, koju će one morati da poštuju.

Gojković je ukazala da ove izmene bolje definišu izbor Nacionalnog saveta za kulturu kao važnog tela za državu i da će država na ovaj način dobiti telo koje će biti efikasno i aktivno.

Gojković je ukazala da su prema izmenama i dopunama Zakona predviđeni relevantni predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu, kao što su Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, kao i da dva člana predlaže SANU, jednog člana Matica srpska i dva člana Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Usvojene izmene Zakona o sprečavanju dopinga u sportu

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o sprečavanju dopinga u sportu kojim se vrši usklađivanje sa Svetskim antidoping kodeksom koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je u raspravi da se prihvatanjem izmena šalje snažnu poruka, ali i daje mogućnost našim sportistima da mogu da se takmiče u međunarodnim takmičenjima, a da država može da organizuje međunarodna takmičenja.

Prema Udovičićevim rečima, uvodi se nova povreda antidoping pravila.

"Ona se odnosi na sprečavanje bilo koje vrste zastrašivanja sportiste ili drugog lica u sistemu sporta koje želi da prijavi doping", naveo je ministar.

Potvrđeni sporazumi sa SAD i Rusijom

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je u raspravi da će nastavak saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nauke i tehnološkog razvoja doprineti širenju i razvoju odnosa između najširih naučnih i tehnoloških zajednica dve zemlje, ali i omogućiti bolju razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata.

Glavni cilj je, kaže, razmena ideja, informacija, stručnog znanja i tehnologija u miroljubive svrhe, kao i zajedničko učešće u naučnim i tehnološkim pregnućima od obostranog interesa.

Dodao je da sporazum daje osnovu za razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata, organizovanje zajedničkih seminara, naučnih konferencija i sastanaka, obuku i unapređenje stručnog znanja istraživača, sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata i studija, uspostavljanje partnerstva između javnog i privatnog sektora baziranog pre svega na nauci, kao i uspostavljanje drugih oblika saradnje na naučnom, inženjerskom i tehnološkom nivou u bazičnim i primenjenim naukama.

Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja doprineće olakšavanju procedura i smanjenju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Rusije voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koje podležu fitosanitarnom pregledu.

Poslednjih godina intenzivirana saradnja između Srbije i Rusije u fitosanitarnoj oblasti.

Potpisan sporazum doprineće olakšavanju procedura i snižavanju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Ruske federacije, pre svega voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koji podležu fitosanitarnom pregledu.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво