Читај ми!

Čekajući otvaranje klastera – usklađivanje zakona sa propisima EU punom parom

Odbor za evropske integracije i ostali matični odbori Skupštine Srbije rade na usklađivanju zakona sa zakonodavstvom EU. Pandemija ne može da stane na put pristupu Srbije Uniji, ukoliko postoji politička motivisanost i Evropske unije i Srbije, ocena je nevladinog sektora.

Posle prošlogodišnje smanjene zakonodavne aktivnosti zbog vanrednog stanja i parlamentarnih izbora - od oktobra, kada je završena konstitutivna sednica novog skupštinskog saziva, sve više je predloga Vlade na dnevnom redu parlamenta. Usklađivanje srpskog sa evropskim zakonodavstvom u nastavku puta ka Uniji ide u šest klastera, umesto dosadašnjih 35 poglavlja.

Elvira Kovač, poslanica SVM-a i predsednica Odbora za evropske integracije kaže da se očekuje se da se u junu ove godine održi međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija mogla da otvori jedan ili dva klastera.

"Mislim da je otvaranje dva klastera preambiciozno ili preoptimistički", kaže Kovačeva.

Smatra da je moguće otvaranje jednog klastera, "recimo klastera tri za koji smo spremni". "To bi bilo otvaranje nekoliko pregovaračkih pozicija odjednom što je svakako ubrzanje procesa", ukazuje Kovačeva.

Sastanci parlamentaraca sa međunarodnim organizacijama, zbog pandemije, održavaju se onlajn, pa je i politička aktivnost na planu spoljne politike smanjena. Putem video-veze, delegacija Skupštine učestvovala je iz Beograda na dva zasedanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Predsednik Skupštine Srbije i šef delegacije Parlamentarne skupštine SE Ivica Dačić najavljuje da će sledeće zasedanje biti u junu. Nada se da će tada biti prilike da prisustvuju u samom Strazburu.

Naglašava da nema zakona koji su na čekanju i po hitnom postupku. "Uradili smo sve ono što je bilo potrebno za ubrzanje evropskih integracija", dodaje Dačić.

"Mi na tom poslu kao parlament stvarno radimo svakodnevno i u interesu nam je i interesu naše zemlje i naših građana da što pre ispunimo te standarde, da počnemo polako da zatvarmo pojedina poglavlja i otaramo ona koja su nam preostala", ističe Vladimir Marinković, poslanik SNS-a i član parlamentarnog Obora za stabilizaciju i pridruživanje.

NVO: Brisel namerava da ulaže u infrastrukturu

Kao primer da Evropska unija računa na Srbiju, u Centru za evropske politike navode plan o potencijalnoj modernizaciji pruge koja ide od Beograda, preko Niša do Severne Makedonije.

"Uprkos pandemiji koja je udarila EU i Srbiju, mi možemo videti onih devet milijardi (evra) koje je EU izdvojila za investicioni plan i jedan od ciljeva jeste da građani osete te promene", napominje Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike. Prema Subotiću, jedna od ključnih oblasti jeste infrastruktura.

Smatra da će to biti jedan od fokusa EU do 2024. "Pored toga, govori se o energetici, zelenoj politici", dodaje Subotić.

Izmene i dopune zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o rodnoj ravnopravnosti u skupštinskoj su proceduri, a na dnevnom redu trebalo bi da budu 18. maja. Upravo u tim oblastima bilo je kritika u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво