Читај ми!

Obradović posle konsultacija s posrednicima: Dijalog mora da se završi tokom leta

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je nakon onlajn konsultacija sa posredničkom četvorkom, da bi međustranački dijalog morao da se završi tokom leta da bi od 1. septembra 2021. godine počela primena "normalnih predizbornih uslova".

Obradović je novinarima ispred sedišta Evropske unije u Beogradu rekao da se dijalog mora završiti najmanje šest do devet meseci pre prvih sledećih izbora, a ako je to kraj marta ili početak aprila, onda bi, kaže, dijalog, trebalo da se završi na leto.

"Dveri su potvrdile odlučnost da učestvuju u dijalogu i u tom smislu želimo da izađemo na izbore. Nije cilj da bojkotujemo izbore narednih 20 godina, ali tražimo da ti izbori budu slobodniji i pošteniji", rekao je Obradović posle konsultacija dela opozicije sa evroparlamentarcima.

Obradović je naveo da se još ne zna ni koji će se izbori održati ni kada tačno, ni da li će biti na svim nivoima istovremeno ili će vanredni parlamentarni biti pre ili posle predsedničkih i beogradskih, i to, kako kaže, stvara nezivesnost koja nije dobra za izlazak iz krize.

"Tražimo da se što pre zna kada su tačno izbori, koji su to izbori, kada će biti završen dijalog i koliko vremena ostaje do tih izbora. Dveri se zalažu za vanredne izbore na svim nivoima, ne samo za parlamentarne, već i za pokrajinske i lokalne izbore, jer su parlamenti bez opozicije nedemokratski i besmisleni", naveo je Obradović.

Kaže i da se uverio u dobru nameru evroparlamentaraca da posreduju u dijalogu, kao i u njihovu upućenost u detalje tema o kojima su razgovarali, te da su posrednici izrazili želju da što pre dođu u Beograd.

"Ja se nadam da će to biti do kraja juna, jer nam je važan hitan početak pregovora između vlasti s jedne strane i bojkot opozicije s druge strane. Na tome sam insistirao. To su pravi pregovori", poručio je Obradović.

Sa evroparlamentarcima su danas razgovarali i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, bivši poslanik Đorđe Vukadinović i Lidija Martinović, predsednica pokreta "Slobodna Srbija".

Prvi krug konsultacija obavljen je juče, kada su sa stranim posrednicima razgovarali SSP, DS, PSG, inicijativa "Ne davimo Beograd", Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, kao i SDS, Nova stranka, "1 od 5 miliona" i drugi.

Stranka moderne Srbije izrazile je želju da učestvuje u oba dijaloga, ali nije dobila termin za konsultacije sa evroparlamentarcima. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво