Читај ми!

Čović: Najezda non-pejpera poput Trojanskog konja s raznih adresa

Poput Trojanskog konja s raznih svetskih uticajnih adresa, ovih dana na Balkan se šalju razni predlozi, ocenjuje za RTS nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. Istakao je da se u najnovijem non-pejperu koristi kao model Republika Srpska za sever KiM, a na drugoj strani se gase i uzimaju sve nadležnosti Republici Srpskoj i da se dezavuiše Dejtonski sporazum.

Takozvani non-pejper predlaže rešavanje problema KiM davanjem autonomije Srbima na severu KiM i specijalnog statusa SPC. Nebojša Čović smatra da zapadni mentori takvih sličnih dokumenata imaju pune fioke i da je ovaj poslednji ubačen da bi se ispitala reakcija javnog mnjenja i da bi se spekulisalo ko je autor tog dokumenta, što je, kaže, u principu potpuno nebitno. 

"Ja nisam zagovornik da je to radila Angelina, ja mislim da ovde ima prstiju i mozga i celog tima gospođe Medlin Olbrajt, mada u Evropi i svetu imaju još puno pametnih žena.

Na osnovu stila pisanja, imao sam prilike i svojevremeno kada sam se time direktno bavio da vidim slične predloge, ovaj je baziran, bar kako oni kažu, na modelu Južnog Tirola, to je – više od autonomije, manje od nezavisnosti", naveo je za Jutarnji dnevnik Čović. 

Ističe da se u tom predlogu koristi kao model Republika Srpska za sever KiM, a na drugoj strani se gase i uzimaju sve nadležnosti Republici Srpskoj, da se dezavuiše Dejtonski sporazum.

"Druga stvar, šta ćemo da radimo s entitetima poput Gračanice, Kosovskog Pomoravlja, Štrpca i tako dalje. Hoće li oni dobiti takav status. Da li će i ljudi tamo imati pravo posle pet ili osam godina, to je bio period do proglašenja njihove jednostrane nezavisnosti, da se izjasne na referendumu s kim žele da žive i gde žele da žive?", zapitao je Čović.

ZSO nije kompromis već obaveza albanske strane

Istakao je da je kompletna akcija, najezda non-pejpera pokušaj ubrzanja i veliki pritisak zapadnih mentora jer su očigledno sagledali da nisu doveli projekat do kraja, ali i da on ne može da bude završen na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa. 

"Oni tu proveravaju i naš stepen osetljivosti na SPC s jedne strane, ali znaju snagu SPC, ako je nisu znali, onda su je vrlo dobro upoznali kroz problematiku Crne Gore. Dajući specijalni status SPC, praveći od severnog dela Kosmeta RS, pa onda ekonomsku zonu, jer ko bi bio protiv ekonomske zone. Ali ono što je ispred svega, taj dokument prejudicira nezavisnost KiM", zaključio je Čović. 

Ocenio je da Zajednica srpskih opština nije kompromis već obaveza koju albanska strana već osam godina nije ispunila.

"Prema tome, ispunite ono što ste potpisali u Briselu, pa onda možemo da vodimo dijalog dalje", poručio je Nebojša Čović. 

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво