Читај ми!

Beograd, Skupština Grada donela odluke o olakšicama za ugostitelje

Odbornici gradske skupštine doneli su niz važnih odluka od kojih će neke najviše obradovati beograadske ugostitelje. Grad je nizom olakšica odlučio da pomogne rad ugostitelja. Nezaobilazna tema i ove sednice bila je izgradnja beogradskog metroa.

Na sednici održanoj u Centru "Sava" odbornici gradske skupštine odlučili su da svi ugostitelji koji koriste gradski prostor, a njih je blizu 500, oslobađaju se plaćanja zakupa za maj, i plaćanja zakupa za postavljanje bašti za jun i jul uz uslov da imaju važeću dozvolu.

Usvojene su i izmene odluke o taksi prevozu koje između ostalig predviđaju da sva taksi vozila u naredne tri godine budu bele boje.

Prihvaćeno je i više planova detaljne regulacije, a grad je svoja potraživanja u preduzeću "Ivan Milutinović" i kompaniji štamparija "Borba" pretvorio u trajni kapital.

Danas su odbornici usvojili i rebalansi poslovanja GSP-a i "Parking servisa" i izveštaj o realizaciji programa uređenja građevinskog zemljišta za prošlu godinu.

Dobar deo diskusija u sali nije bio posvećen tačkama koje su bile na dnevnom redu već su to bili odgovori na teme o kojima su predstavnici opozije i udruženja građana govorili ispred Centra "Sava".

Predstvnici opozicije ni danas nisu prisustvovali sednici, ali su u to vreme držali ispred "Centra Sava" konferenciju za novinare.

Optužili su gradsku vlast da projektima koje realizuje smanjuje zelene površine iugrožava vodoizvorišta.

Čula se i primedba na cenu gradnje metroa. Kako tvrdi opozicija, kilometar metroa u Beogradu koštaće 100 miliona dok je onaj u Madridu plaćen 40.

"Da predložimo da se za sve beogradske taksiste uvede licenca, da svako od njih dobije licencu kada ispuni uslove i da tu licencu zadrži do odlaska u penziju. Ukoliko želi da je nekom trećem licu proda on to ima pravo. Sve što nam smeta i što nije u skladu sa zakonom mi donesemo nov zakon koji odgovara za taj slučaj. E to se radi za beogradski metro i gradsku železnicu. I pominje se iznos, početni, od 6 milijardi evra", rekao je predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas.

Taksi licence postoje decenijama odnosno postojale su i u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima gradska vlast želi da taksi prevoz bude na nivou koji žele i građani i taksisti.

Metro će posle pola veka od prve najave konačno početi da se gradi a onima koji su prethodno bili na vlasti niko nije branio da to urade, rekao je Vesić.

"Đilasu ne treba metro, tačno, on ima džipove. Ali građanima Beograda i te kako treba metro jer im je neophodsn i na kraju krajeva najavio ga je Branko Pešić 5. Decembra 1971. Godine i na Đilasovu žalost počećemo da gradimo metro u novembru 2021. Godine. Pedeset godina nakon što je najavljen, ali bolje ikad nego nikad", rekao je zamenik Gradonačelnika beograda 

I pored toga što je za govornicom dosta vremena potrošeno za polemiku sa izjavama koje su se čule ispred Centra "Sava" odbornici su za nepunih sat i po završili rad.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво