Читај ми!

Brnabićeva odgovarala na pitanja poslanika o rodnoj ravnopravnosti, slučaju "Palma" i Draganu Đilasu

Izmene zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u skladu su sa Ustavom i otvorenošću našeg društva, izjavila je u parlamentu premijerka Ana Brnabić. Premijerka je, odgovarajući na pitanja polanika, rekla i da institucije treba da razreše tvrdnje Marinike Tepić koja je iznela na račun Dragana Markovića Palme, ali i službenu belešku iz 2014. godine u kojoj se navodi da je Dragan Đilas fizički napao bivšu suprugu i njene roditelje.

Poslanik Vladan Glišić rekao je da su Izmene zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u sukobu sa Ustavom i upitao da li se kroz set tih zakona vraćamo verbalnom deliktu i uvodimo transrodnu ideologiju.

"Ne, ne znam odakle vam ti zaključci iz ta dva zakona. Ja ništa od toga nisam pročitala. Zakoni su u potpunosti u skladu sa Ustavom i našim društvom, našom otvorenošću. Čini mi se da ne postoji nijedan razlog da mislite tako o tim aktima", odgovorila mu je premijerka Brnabić.

Navela je da će se ti zakoni tek naći na dnevnom redu parlamenta i da se ne bi sada mešala u tu debatu, jer će poslanici imati priliku da razgovaraju detaljno o oba predloga.

"Ali, mislim da su oni u skladu sa Ustavom, jer su prošli i sve instance u okviru Vlade Srbije koje proveravaju da su svi zakoni koje vlada predlaže u skladu sa Ustavom", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da duboko veruje da su ti akti u duhu tradicije našeg naroda koji je, kaže, uvek bio otvoren i tolerantan.

Brnabićeva je rekla da je pitanje rodne ravnopravnosti važno za društvo, te da smo mi već imali takav zakon, pa je ovo samo dodatno unapređenje te oblasti.

O slučaju "Palma" i Draganu Đilasu 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da institucije treba da razreše tvrdnje Marinike Tepić koja je iznela na račun Dragana Markovića Palme, ali i službenu belešku u kojoj se navodi da je Dragan Đilas fizički napao bivšu suprugu i njene roditelje.

"Kako god pogledate ovo je jedna tužna epizoda i jedino što može da nas spasi jesu institucije u koje verujem", rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika JS Živote Starčevića koji je pitao o službenoj beleški protiv Đilasa, ali i ocenio da je Đilas napadima na Markovića počeo kampanju za izbore.

Poslanik JS je pitao zašto nadležni organi nisu reagovali na službenu belešku od 7. decembra 2014.godine kada je, kako tvrdi Starčević, Iva Đilas, bivša supruga Dragana Đilasa, iznela tvrdnje o nasilničkom ponašanju prema njoj i članovima njene porodice.

Dodao je da Đilas "istura" Mariniku Tepić koja čak nije podnela ni krivičnu prijavu, jer bi, kako kaže, neko mogao da je optuži za lažno prijavljivanje.

Brnabić je rekla povodom Đilasovog slučaja da je bila šokirana kada je videla iskaz Ive Đilas, ali i zbog toga što nisu reagovali nadležni organi, odnosno svakako ne na pravi način, poručujući da to treba istražiti.

"Ovo nije samo nasilje prema ženama, ovo je nasilje u porodici. Ovde su napadnute i starije osobe. Maltretirao je ženu dok je bila trudna. I sve ukupno je strašno. Zašto se o ovome nije ranije pričalo ne znam i žao mi je što nije, ali Đilas duguje neka objašnjenja", rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da to mora da osudi celo društvo, kao i da treba da se ispita zašto je službena beleška stajala u fioci na Vračaru.

Ministarka pravde Maja Popović je prokomentarisala da je šokirana povodom beleška u kojoj, kako kaže, ima obeležja više krivičnih dela, te da joj nije jasno zašto nije došlo do epiloga u tom slučaju.

"Ispitaćemo sve okolnosti u ovom slučaju i obavestiti vas", rekla je Popovićeva.

'Nadam se da u EP neće opet ići u ekstreme'

Premijerka Brnabić izjavila je da Vlada Srbije uzima s pažnjom dokument kakav je Rezolucija Evropskog parlamenta s obzirom na opredeljenje za članstvo u EU i bez obzira što u njoj postoje delovi koji su, kako kaže, subjektivni.

Dodaje, međutim, da se nada da i evroparlamentarci neće ići u ekstreme kao što se išlo u poslednjoj rezoluciji.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije đorđa Milićevića rekla da ima stvari u Rezoluciji EP na koje takođe mora da se obrati pažnja.

On je pozvao premijerku da prokomentariše to što je izražena sumnja da je vlada manipulisala sa korona brojevima, kao i da je tokom krize sa koronom zdravstveni sistem "trpeo", kao i da nije bilo dovoljno medicinske opreme.

Brnabićeva je kazala da postoje u rezoluciji neke "činjenično pogrešne stvari", a da su iinformacije koje je Milićević naveo neke od takvih.

Ona je kazala da ne može da krije razočaranje, jer su za takvu rezoluciju glasali i parlamentarci iz Italije, kojoj je Srbija slala medicinsku opremu.

Kada je reč o navodnim manipulacijama sa statistikom o kovidu -19, Brnabićeva smatra da je to jedna neverovatna optužba na račun vlade, ali i svih koji se bore protiv korone.

"Vi ne možete da imate tačne brojeve dok se ne završi pandemija i dok ne pogledate sve te statističke podatke, dok ne uradite reviziju. Mi ćemo svakako odgovorno kao do sada uraditi tu reviziju i mislim da smo postigli bolje rezultate nego mnoge zemlje", rekla je Brnabićeva.

Sednica vlada Srbije i Republike Srpske 17.maja

Premijerka je najavila da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu "Buk bijela" na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabićeva je rekla i da bi sledeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa RS.

Brnabićeva je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most "Bratoljub" između Ljubovije i Bratunca.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво