Читај ми!

Brnabić: Radovi na bolnicama su slika današnje Srbije

Premijerka Ana Brnabić sa pokrajinskim rukovodstvom obilazi radove na rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra Vojvodine. Klinički centar će biti na površini od 30.000 kvadratnih metara sa značajnim povećanjem kapaciteta za urgentmi blok.

U punom jeku su radovi na izgradnji potpuno novih lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine (KCV), a po završetku radova tu će biti smešteno gotovo 400 ležajeva i 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara.

Prema rečima premijerke, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, ali je to gradilište samo mali deo onoga što Srbija danas ulaže u svoj zdravstveni sistem.

Brnabić je podsetila da je u okviru projekta "Jedna milijarda evra u zdravstvo", koji je 2017. godine inicirao predsednik Aleksandar Vučić, urađeno već veoma mnogo, kao i da se trenutno na radi na izgradnji novih, ali i rekonstrukcijama domova zdravlja, opštih bolnica i kliničkih centara u Srbiji.

"Radi se u Pirotu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci i Loznici na Opštim bolnicama. Ovi blokovi B i C KCV-a počeli su da se rade pre više od 30 i bili su, kao i mnogi objektu, godinama u sivoj fazi. Sada su ovakvi objekti slika svega ono što je Srbija danas - Srbija u kojoj se gradi i u kojoj se radi", ukazala je Brnabić prilikom obilaska radova na proširenju KCV-a.

Dodala je da se neki projekti u zdravstvu finansiraju i direktno iz budžeta, kakav je bio slučaj i sa potpuno rekonstruisanom Klinikom za interne bolesti u okviru KCV-a, a u koju je uloženo sedam miliona evra.

Ona se zahvalila i Evropskoj investicionij banci (EIB) koja je, kako je istakla, imala razumevanja i sluha za projekte i ulaganja u zdravstvenim sistem širom Srbije, podsetivši da je EIB pomogao i prilikom rekonstrukcije dela Kliničkog centra Srbije, ali u gradnji potpuno novog Kliničkog centra u Nišu.

Ona je istakla da je prezadovoljna sa svim onim što se radi u Novom Sadu, najavivši novi dolazak u najveći grad severne pokrajine tokom sledeće nedelje, kada će biti postavljanje kamena temeljca za početak radova na, kako je navela, ozbiljnoj investicija za koju se Vlada zajedno sa Pokrajinom i Gradom Novim Sadom pripremala pune četiri godine.

Radovi u KCV obuhvataju dogradnju lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine od preko 33.000 kvadratnih metara, a planirana je i izgradnja direktne topla veza sa Poliklinikom, Internom klinikom i Urgentnim centrom.

U okviru lamele B i C planiran je i hiruški blok koje će se sastojati od 16 operacionih sala, jedinica intezivne i poluintezivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za hiruršku intenzivnu negu, 24 kreveta na poluintenzivnoj hirurškoj nezi i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine. Blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво