Читај ми!

Vučić: Nastavak dijaloga neće biti lak ni za jednu stranu

Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja 11. maja. Važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, dok mi, ističe, nemamo nikakav zahtev osim da bude ispunjeno sve što je potpisano i dogovoreno, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je, sumirajući dvodnevnu posetu Briselu, izjavio da je imao mnogo važnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, u kojima su ključne teme bile evropske integracije Srbije, vladavina prava, kao i usaglašavanje spoljne politike sa Unijom.

"Pre svega, evropske integracije Srbije i sve što ide uz to, a to je na prvom mestu dijalog Beograda i Prištine, koji se nastavlja 11. maja", rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, dok mi, ističe, nemamo nikakav zahtev osim da bude ispunjeno sve što je potpisano i dogovoreno.

"Dolazimo u dobroj veri i verujem da ćemo naići na otvorena vrata i da ćemo moći da razgovaramo o važnim rešenjima, pre svega očuvanje mira i stabilnosti, a zatim i kompromisnim rešenjima za dugotrajan mir na Balkanu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije navodi da ne očekuje da će sastanak posvećen nastavaku dijaloga između Beograda i Prištine biti lak i lep ni za jednu stranu, ali da su razgovori jedino rešenje.

Na pitanje novinara da li očekuje da Aljbin Kurti, ukoliko se pojavi na tom sastanku u maju, bude kooperativan, Vučić je rekao da ne treba previše očekivati od jednog sastanka, ali da je dobro da sastanci postoje i da se razgovara, jer tako mogu da se umire tenzije.

"Naš posao je da garantujemo bezbednost za naše ljude i da vidimo šta možemo da učinimo za njih i zbog toga smo motivisani da dolazimo u Brisel. A da li će biti lako? Niko ne očekuje da bude lako, niti će nama, niti će njima da bude lako i lepo. Ipak, bolje da razgovaramo, uvek morate da razgovarate jer je to jedino rešenje", naveo je Vučić.

Poručio je da ako neko misli da u razgovorima i pregovorima nije rešenje, odnosno da je rešenje u nečem drugom, da se s tom politikom nikada neće saglasiti.

"Verujem da će trud i angažman biti nagrađen od EK" 

Dodao je da se u Briselu razgovaralo i o vladavini prava, na čemu je Srbija, dodaje, počela ubrzano da radi u poslednjih nekoliko meseci.

"Verujem u dobre rezultate i mislim da taj napredak primećuju i u Evropskoj komisiji. Videćemo šta će reći kroz izveštaj, ali verujem da će trud i angažman biti nagrađen od EK, već na kraju juna kada bude međuvladina konferencija", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da Srbija može u jednom potezu da otvori čitav klaster do kraja godine, pa i dva, ali je primetio da je za to je potreban veoma posvećen rad sa naše strane.

"Srbija ima svoje interese, može saglasiti spoljnu politiku 60 odsto s EU" 

Posebna politička tema, naveo je, bila je naše prihvatanje ili sjedinjavanje sa deklaracijama EU, što je sada na nivou nešto više od 52 odsto.

Srbija ima svoje interese i računice i dok ne postane članica EU, ne može u potpunosti da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, izjavio je predsednik Srbije.

"U EU bi želeli da se uskladimo tu politiku sa njima 90 odsto, ali to nije relano, ne mogu da obećam ono što ne možemo da ispunimo. Nisam lagao danas, rekao sam do 60 odsto, to Srbija može sebi da dozvoli, ali imamo i druge državne i nacionalne interese koje štitimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da, ipak, moramo da povećamo taj procenat i pokažemo po tom pitanju veću odgovornost prema EU.

Na pitanje da li će Srbija morati 100 odsto da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU ako želi da postane članica Unije, predsednik Srbije je rekao da ćemo morati samo kada naša zemlja postane članica.

"Nije to ni sutra, ni prekosutra. Kada vodite državu morate da sagledavate sve njene interese. Zamislite da uvodimo sankcije Rusiji svaki dan, šta onda da očekujemo od Rusa i kako da nas podrže po pitanju našeg teritorijalnog integriteta i kako od njih da tražimo pomoć. Ili, hoćete odmah da se odreknemo Kosova pa nam to recite da je tako, pa onda više ne moramo da glasamo za bilo šta... Imamo moralnih obaveza, ali kao nezavisna i suverena zemlja imamo i pravo i odgovornost da budemo ozbiljni u odnosima i sa drugim zemljama. Šta su nam to učinili nažao Kina ili Rusija pa da im uvodimo sankcije", zapitao je Vučić.

Naglašava da Srbija ima svoje interese i računice i da sigurno ne bi dobila od Rusije i Kine vakcine kada bi im uvodila sankcije.

"Moramo da vodimo računa o interesima naše zemlje, to je komplikovana multivektorska politika. Nije lako istrpeti kritike na svakoj strani. Nismo baš sve učinili što je nekome po volji, ali u tome jeste snaga Srbije: samostalnost, nezavisnost, slobodarsko opredeljenje jedne zemlje", naveo je Vučić i istakao da ćemo se za to uvek boriti.

Vučić o pruzi Beograd–Preševo: Drastična promena Srbije

Govoreći o projektima rekonstrukcije, predsednik Srbije izjavio je da projekat rekonstrukcije i izgradnji pruge Beograd–Niš i dalje do Preševa drastično menja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i podstrek za ubrzan razvoj uopšte.

Kako je rekao, nije se nadao da će o tome moći na takav način da se dogovori u Briselu.

"Pregovarali smo s više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali i dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd–Niš od 200 kilometara. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu, i zato sam rekao da će to drastično da menja sve u zemlji", rekao je Vučić.

On je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to koštati maksimalnie 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50 odsto biti poklon-pare od EU.

"Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35 odsto, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom...", rekao je predsednik Srbije.

To, kako kaže, znači mnogo za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

Kada je reč o železnici, naveo je da će se raditi kompletna pruga od Niša do Preševa, što je teško, posebno u Grdeličkoj klisuri.

"Verujem da će se od Beograda do Skoplja, sa svim stanicama, putovati tri sata i petnaest minuta vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene", konstatovao je Vučić.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu četiri, gde je cena 1,766 milijardi evra do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

"Za četiri i po godine Srbija će imati to. Ja sam presrećan, jer nikad mi se ništa slično nije desilo u Briselu. Ovo je velika nada, šansa za nas i podstrek za ubrzan rad i na svim drugim temama", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da su Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj pozvani da krajem avgusta ili početkom septembra dođu na otvaranje radova na izgradnji auto-puta Niš–Pločnik, važnog za razvoj Toplice.

"Brza pruga do Niša i granice sa Severnom Makedonijom menja Srbiju"

Izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i dalje do granice sa Severnom Makedonijom potpuno će promeniti Srbiju, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da u godinama koje dolaze naša zemlja više neće biti ista, neće biti zemlja iz koje se nekada odlazilo.

Vučić je to rekao novinarima večeras u Briselu nakon niza susreta sa evropskim zvaničnicima, gde je, između ostalog, dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradnji te brze pruge učestvovati sa 35 odsto ukupne cene, odnosno sa 700 miliona evra.

"Verujem u evropski put Srbije, verujem da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće..., ali...", rekao je Vučić uveren da 99 odsto građana Srbije, koji vole svoju zemlju zbog ovakvih vesti, mogu danas i te kako da budu radosni.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je ta podrška došla kao pokušaj da EU uradi nešto za Srbiju, odnosno da preuzmu proaktivnu ulogu, Vučić kaže da, kako je rekao, šta god da je u pitanju, on je srećan.

"Ne znam da li razumete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona evra", rekao je predsednik i dodao da je Srbija do sada dobijala novac od EU iz raznih fondova, ali je to bio novac koji se, kako je kazao, ne vidi.

Vučić je ponovio da mu sledi još važna večera za našu zemlju sa Šarlom Mišelom i da mu je ceo dan bio veoma naporan, ali je, kaže, zbog ove podrške za gradnju brze pruge bio veoma srećan.

"Bio sam toliko srećan, bio sam uzbuđen da sam samo merio kilometre i razmišljao o parama, uključićemo tu i Svetsku banku i IBRD, da bude brže, da sve proceduralno bude rešeno", rekao je Vučić.

Ta pruga i putevi koje ćemo graditi na jugu Srbije biće od velikog značaja za Toplicu, posebno Blace i Prokuplje, kao i centralni deo Srbije kome će se praktično približiti Beč za samo nekoliko sati.

Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest.

Ove, kako je kazao, fantastične vesti dodatno nas uče kako da se odnosimo prema vazduhu i onome što zovu "zelena agenda".

U svemu tome vozovi su veoma važni i zato i EU ulaže veliki novac u gradnju pruga.

"Sa brzom prukom preko Koridora 10 imaćemo fenomenalnu i fantastičnu konekciju sa svim evropskim zemljama do Istanbula", rekao je Vučić i podsetio da se uskoro kreće u pregovore o modernizaciji pruge prema Crnoj Gori.

O ovome smo, ističe, sanjali 70 godina i nismo verovali da će se realizovati.

Zato sam, kazao je, danas ovde u Briselu, ponosan što sam građanin Srbije i što mogu da saopštim ovako dobre vesti.

Govoreći o atmosferi tokom današnjih razgovora, Vučić je rekao da je video "njihovu veću zainteresovanost, ali i da su, dodao je, osetili i oni s naše strane promenu".

"Kao da smo želeli da sagledamo sve što možemo da uradimo da bismo išli brže napred", rekao je Vučić i dodao da za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, a da na nekima tek treba da se radi.

"Potrebni su, dakle, planovi i projekti, to je veliki, veliki rad, ali i stabilna finansijska situacija zemlje", naveo je Vučić.

Vučić se sastao sa Mišelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nešto posle 20 časova sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je za predsednika Srbije i delegaciju iz Beograda organizovao radnu večeru u Briselu.

Ovim se završava i dvodnevna poseta predsednika Srbije sedištu EU.

Prethodno se Vučić sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Osnovne teme razgovora predsednika Srbije sa najvišim zvaničnicima EU bile su ubrzanje evrointegracije Srbije, infrastrukturni projekti i izgradanja pruge Beograd – Severna Makedonija, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво