Читај ми!

Brnabić se sastala sa Masom: Podrška Nemačke od izuzetnog značaja za Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Hajkom Masom da je Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera i zemlja čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je predsednica Vlade, ukazujući na činjenicu da je Nemačka među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima, ocenila, takođe, da je ova zemlja i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

"U našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom sa 67 hiljada zaposlenih, navela je premijerka i dodala da ohrabruje činjenica da se taj broj nije smanjio ni tokom aktuelne pandemijske situacije. Nemačke kompanije donele su Srbiji podizanje standarda radne etike i postigle značajan uticaj na tržištu", kazala je Brnabić.

Šef nemačke diplomatije istakao je da na bliskim odnosima naših zemalja treba graditi budućnost, kroz kontinuiranu podršku i jačanje privrednih veza.

"U pogledu evropskih integracija, Nemačka podržava ideju proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana", naveo je Mas i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji, pre svega u oblasti pravosuđa, rezultirati otvaranjem klastera u ovoj godini.

Kako se navodi, Mas je istakao da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu, i dodao da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Nemačke u ostvarivanju ovih ciljeva.

Dodaje se da je Brnabić naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put, kao i nastavak reformi i njihovu implementaciju, kako bi se unapredio život građana.

"Pred Vladom su važni zadaci i veliki izazovi" 

Pred Vladom su, kako je objasnila, važni zadaci i veliki izazovi, pre svega, borba za zdravlje u jeku pandemije, koja ne može da uspori završetak reformi u oblasti pravosuđa, medijskih sloboda i važne reforme u oblasti vladavine prava.

"Vlada Srbije spremna je da napravi krupne iskorake u ovim oblastima, uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a, uz najveći društveni konsenzus", istakla je predsednica Vlade.

Brnabić je ocenila da Nemačka ima veliku ulogu u širenju regionalne saradnje i da svojom ulogom u Berlinskom procesu umnogome utiče na prilike i evropski put regiona.

Govoreći o prilikama u regionu, nemački ministar spoljnih poslova istakao je da će Nemačka i dalje biti akter širenja stabilnosti i saradnje u regionu i, takođe, izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog završetka radova na novoj zgradi ambasade Nemačke u Srbiji, čije otvaranje, kako je ocenjeno, simbolizuje i odnose dve zemlje.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво