Читај ми!

Završen prvi krug konsultacija sa evroparlamentarcima o održavanju međustranačkog dijaloga

Evropska "četvorka" koju čine evroposlanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn završila je onlajn konsultacije sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije povodom održavanja međustranačkog dijaloga.

Medijima je preneto da evroposlanici neće nuditi konkretna rešenja i da čekaju ukidanje zabrane putovanja posle čega bi mogli da dođu u Beograd.

Razgovori su se, kako su Tanjugu preneli učesnici sastanka, odvijali u pravcu dogovaranja formata i tema budućeg međustranačkog dijaloga.

Konsultacije su završene sastankom sa Strankom pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koji je rekao Tanjugu da su to više bili pripremni razgovori, te da im je on preneo svoje predloge za poboljšanje izbornih uslova.

Kako je dodao, razgovori su išli u pravcu kako bi dijalog mogao da bude organizovan, a da bude najuspešniji.

Zukorlić je preneo da su evroparlamentarci izrazili žaljenje što lično nisu prisutni, te da će se to promeniti onog trenutka kada im administrativno bude omogućeno putovanje, koje je inače sada EP obustavio zbog koronavirusa.

U toku dana razgovore su obavili i poslanici Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka.

Onlajn konsulatcije u okviru druge faze međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima su obavili i poslanici Jedinstvene Srbije i Socijaldemokratske partije Srbije.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović je predao platformu te stranke predsedniku Skupštine Srbije, a njihov glavni predlog je promena izbornog sistema.

Da evropski poslanici neće nuditi konkretna rešenja javnost je saznala od poslanice SVM Elvire Kovač, koja je novinarima takođe prenela da je sa međunarodnim posrednicima razgovarala o predstavljanju manjina, o medijskoj strategiji i njenoj primeni, zaštiti novinara i ostalim dokumentima koje je vlada usvojila u prethodnom periodu.

Ona je dodala da poslanici Evropskog parlamenta očekuju da će im u maju biti ukinuta zabrana putovanja i da su spremni da odmah posle toga posete Srbiju.

Prema njenim rečima, najoptimističniji raspored je da posle pojedinačnih razgovora oni početkom maja razgovaraju sa predsednikom parlamenta. Istog dana kada I SVM razgovore su obavili i poslanici PUPS-a.

Sa predstavnicima iz Brisela su početkom nedelje najpre razgovarali poslanici najveće poslanička grupa "Aleksandar Vučić - za našu decu", a nakon toga i poslanici Socijalističke partije Srbije.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво