Читај ми!

Srbija primenila četvrtinu preporuka GREKO-a

Najnoviji izveštaj tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, GREKO, navodi da se Srbija sa 23,5 odsto pune primene preporuka, nalazi među 16 evropskih zemlja koje imaju "nizak nivo" usaglašenosti sa preporukama o prevenciji korupcije među poslanicima, tužiocima i sudijama.

Srbija je do kraja 2020. godine u potpunosti primenila četiri od 17 preporuka GREKO, dok je 12 preporuka delimično sprovedeno, a jedna preporuka i dalje nije sprovedena, navodi se danas objavljenom izveštaju.

Na listi zemalja koje nemaju zadovoljavajući nivo usaglašenosti sa preporukama GREKO nalaze se i Nemačka, Austrija, Luksemburg, Danska, Belgija, Monako, Poljska, Mađarska, Andora, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Moldavija, Rumunija i Turska.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja još nije u potpunosti implementirala niti jednu preporuku GREKO, pokazuje danas objavljeni izveštaj.

Najviše preporuka GREKO za prevenciju korupcije, čak 40 procenata, u Srbiji je u potpunosti primenjeno kada je reč o poslanicima.

Taj procenat je dosta manji, tek 16,7 odsto, kada je reč o punoj primeni preporuka za sprečavanje korupcije među sudijama u Srbiji.

U Austriji i Belgiji usklađenost sa preporukama GREKO o sudijama iznosi 11,1 odnosno 14,3 odsto, a Bosna i Hercegovina, Češka, Island, Portugal i Švajcarska nisu u potpunosti ispoštovale nijednu preporuku u toj oblasti.

Niti jednu preporuku GREKO o sprečavanju korupcije među tužiocima nisu primenile Austrija, Bosna i Hercegovina, Luksemburg i Španija.

Zemlje sa vrlo malim udelom u potpunosti sprovedenih preporuka u pogledu tužilaca bile su Ukrajina (6,7 %), Turska (8,3 %), Srbija (16,7 %), Monako (20 %), Moldavija (20 %), Mađarska (20 %) i Češkoj (20 %).

GREKO zaključuje da je 2020. godine u nekim državama članicama došlo do "vidljivih pokušaja" napada na prvosuđe od strane izvršenih i zakonodavnih vlasti.

"Mere za borbu proitiv korupcije podrazumevaju i nezavisnot pravosuđa", navode u GREKO.

Izveštaj za 2020. godinu navodi da su članice GREKO u potpunosti sprovele oko 40 odsto svojih preporuka za sprečavanje korupcije u pogledu poslanika, sudija i tužilaca.

Najmanje sprovedenih preporuka je onih koje se odnose na suzbija je korupcije među poslanicima parlamenata (30 % u potpunosti sprovedeno), zatim sudija (41 %) i tužilaca (47 %).

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво