Premijerka Srbije razgovarala sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara UN

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a povodom sednice Saveta bezbednosti UN o KiM koja se održava preko video-konferencije.

Predsednica vlade ocenila je da je delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu od velike važnosti za Srbiju budući da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji i važna karika u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Takođe je izrazila očekivanje da će UNMIK ostati angažovan u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Premijerka Brnabić posebno je izrazila zabrinutost i okarakterisala kao neosnovane aktuelne optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića. Izrazila je uverenje da će međunarodna zajednica reagovati u cilju zaštite čoveka koji je istinska spona saradnje i pomirenja dva naroda, kao i manastira Visoki Dečani, koji u sistemu kulturne baštine ima veliki značaj za Srbiju i predstavlja jedan od najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, predstavnica generalnog sekretara ove organizacije Mari Jamašita istakla je da je saradnja sa Vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da sa velikom pažnjom prati situaciju u regionu i rad UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o aktuelnoj epidemijskoj situaciji, Jamašita je ocenila da je Srbija na dobrom putu, zahvaljujući izuzetno dobrom sprovođenju imunizacije građana.

Premijerka Brnabić zahvalila je Kancelariji UN u Beogradu na saradnji, a novoj šefici poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво