Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju "fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sučavali".

Nakon što je organizacija "Evropa nostra" manastir Dečane proglasila za jednu od najugroženijih, a iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine na Kosovu, u Kforu kažu da će nastaviti da blisko sarađuju "sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona EULEKS, u skladu sa principima odgovornosti".

Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

"Misija Kfora predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu", navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta – nadležnog tela NATO-a za donošenje odluka.

Organizacija "Evropa nostra", koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво