Brnabić: Sledeće nedelje sastanak Odbora o ustavnim amandmanima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima i da se naredne nedelje očekuje sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se dublje ušlo u izmene Ustava. Navela je da je u toku rad na prednacrtima izbornih zakona, dodavši da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da je inicirala sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i resornim parlamentarnim odborima za pravosuđe i ustavna pitanja o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

"Odbor za ustavna pitanja će naredne sedmice imati sednicu, a mi iz Vlade Srbije ćemo biti prisutni kako bismo dublje ušli u te izmene", rekla je Brnabićeva, podsećajući da je Vlada Srbije 3. decembra usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila je parlamentu.

"Time ulazimo dublje u taj proces i ostajemo na raspolaganju Skupštini za svu dodatnu logističku podršku. Pomoći ćemo da se organizuje dodatni sveobuhvatni dijalog, ako postoji potreba na tu temu", dodala je ona.

Brnabićeva je kazala da je ministarka pravde na početku svog mandata inicirala sastanak sa Društvom sudija Srbija, jer su oni bili najviše kritični prema amandmanima Vlade u prethodnom mandatu.

Rekla je da je vladavina prava važna tema i da želi društveni konsenzus o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Do kraja aprila završetak rada na ZPP 

Ministarstvo pravde će do kraja aprila završiti rad na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku (ZPP), nakon čega će otpočeti javna rasprava, najavila je premijerka Ana Brnabić.

"Izmene i dopune ZPP-a, na kojima je rad u toku, treba da ubrzaju suđenja i donekle smanje broj predmeta, da učine efikasnijim rad sudova i sudija, kao i svih zaposlenih koji rade na tim predmetima, kako bi građani u razumnom roku mogli da dobiju svoje sudske odluke", precizirala je Brnabićeva.

Nakon javne rasprave, kako je rekla, Vlada će podneti predlog Skupštini za izmenu ovog važnog zakona, koje će umnogome doprineti tome da imamo efikasnije sudstvo.

Brnabićeva je rekla i da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savetu sudstva (VSS), Državnom veću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Namera je, kaže, da se dodatnim zapošljavanjem i preraspodelama, pomogne sudstvu da bude efikasnije, manje opterećeno, a da građani dobiju suđenja u razumnom roku, što će, dodaje, unaprediti osećanje vladavine prava i pravde u Srbiji.

Takođe, premijerka je navela da je Ministarstvo pravde, uz podršku Saveta Evrope i EU, izradilo Nacrt izmena i dopune Poslovnika o radu DVT, kojim se reguliše postupanje poverenika za samostalnost javnog tužilaštva.

Dodala je da se očekuje da se razmatranje tog pravilnika uvrsti na dnevni red jednog od prvih narednik zasedanja DVT-a.

Koordinacija sa predstavnicima EU 

Premijerka je posebno navela i da Vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnog sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne poseduju ni mnoge države članice EU.

"Ako uspemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građani i privreda, ali i celo naše sudstvo, da planira resurse, vreme", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sutra ističe rok za prijave.

"Time pokazujemo opredeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno, odgovorno, kome Vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške", rekla je Brnabićeva.

"Ovo ne radimo zbog EU, već zbog nas"

Brnabić je negirala da je konferenciju posvećenu ustavnim amandmanima zakazala zbog rezolucije Evrospkog parlamenta u kojoj postoje zamerke na račun vladavine prava u Srbiji.

"Sa pažnjom čitam svaku rezoluciju Evropskog parlamenta i tako sam došla do zaključka da mnogo radimo, a nedovoljno pričamo o tome šta smo uradili u oblasti vladavine prava", rekla je ona.

Brnabićeva je istakla da je današnja konferencija bila potrebna kako bi se prenelo šta se radi u toj oblasti i da se to ne radi samo što to EU zahteva od nas, već da je važnije da to radimo što verujemo i želim da živimo u društvu vladavine prava. 

Popović: Biće razmatrane zamerke struke na amandmane

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će sve primedbe strukovnih udruženja biti uzete u obzir u nastavku procedure za izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Napomenula je da će upravo zbog zamerki koje su išle na Nacrt teksta ustavnih amandmana Ministarstva pravde, biti organizovana javna slušanja po svim gradovima u Srbiji.

Što se tiče zamerki za uređenje Pravosudne akademije, kojom treba da rukovode nosioci izvršne vlasti, tu primedbu ministarka smatra neopravdanom, jer takvi primeri postoje širom Evrope.

Društvo sudija Srbije: Najveća zamerka zbog Pravosudne akademije

Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije kaže da je bolje da se Ustav ne menja, nego da se menja na način koje je predložilo Ministarstvo pravde.

"Ovako kako je do sada napravljeno, složili smo se i Društvo sudija i neke druge organizacije, da je bolje da se Ustav ne menja, nego da se menja na način koje je predložilo Ministarstvo pravde", rekla je Bjelogrlić.

Ukazala je da bi izbor sudija bio uslovljen obukom sudija u Pravosudnoj akademiji.

"Na takvo jedno rešenje se stavlja najveća zamerka što ova Pravosudna akademija nema garancije nezavisnosti i osim toga i ne treba da kao jedna škola da bude ustavna kategorija, kao što nisu ni druge škole", istakla je Bjelogrlićeva.

Joksimović: Tražimo ono što je najbolje

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović smatra da je jako važno da svi razumeju da ne postoji jedan model u oblasti uređenja i funkcionisanja pravosuđa s kojim Srbija mora da se usaglasi.

"Ne idemo mi na usaglašavanje sa nekim postojećim modelom, već tražimo ono što je najbolje, što je u skladu najboljim praksama i da je zbog toga važna ova javna debata", istakla je Joksimovićeva.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво