Bilčik: Početak konsultacija o međustranačkom dijalogu možda krajem aprila

U Evropskom parlamentu i dalje nemaju konkretan vremenski okvir za sastanke koji bi trebalo da se vode u okviru druge faze međustranačkog dijaloga u Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik za Tanjug kaže da se trenutno odvija "tehnička faza planiranja" nastavka dijaloga, a početak konsultacija najavljuje najranije do kraja aprila.

"Mi smo u tehničkoj fazi planiranja, zakazivanja sastanaka sa svim učesnicima, u kontaktima smo sa našim partnerima kako bi dogovorili svima prihvatljive datume. Čim se sastanci preciziraju, moći ćemo da počnemo sa konsultacijama, možda već u naredne dve nedelje", kaže Bilčik.

Evropski parlamentarci koji učestvuju u posredovanju u međustranačkom dijalogu u Srbiji kažu za Tanjug da spremnost za nastavak procesa postoji sa obe strane.

Dodaje se da se u okviru pripremnog procesa virtualno odvijaju bilateralni sastanci i sa opozicionim partijama u Srbiji kako bi se precizirale najvažnije teme nastavka razgovora kao što su mediji, uslovi za izbore i okončanje bojkota izbora.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je sa evropskim parlementarcima 1. marta dogovorena "pripremna faza" dijaloga koja bi trebalo da traje dva meseca.

Dačić dodaje da je to bio zahtev Evropskog parlamenta, a da, što se njega tiče, dijalog može da počne odmah.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво