Mogu li vlast i opozicija voditi dijalog na dva koloseka

Očekuje se početak međustranačkog dijaloga. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je gostujući u emisiji Upitnik RTS-a da se dijalog odvija pod pokroviteljstvom Skupštine u čemu pomaže EP. Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke rekla je da je za internacionalizaciju dijaloga odgovorna vlast, a ne opozicija. Poslanica SNS-a Sandra Božić navela je da je vlast za dijalog uvek spremna i da su zaključci iz ranijih dijaloga ispunjeni. Predsednik DSS-a Miloš Jovanović je rekao da se nada da je cilj dijaloga da se poštuju zakoni u Srbiji i da se ne slaže sa stavom da nešto može da se desi samo uz evroparlamentarce.

Predsednik Narodne skupštine i lider SPS-a Ivica Dačić napomenuo je da je pogrešno reći da se dijalog vlasti i opozicije odvija pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i da se, prema pismima bivše predsednice Skupštine Maje Gojković i poslanika EP Dejvida Mekalistera, dijalog vodi pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine u čemu pomaže Evropski parlament.

Dačić je naveo da je 1. marta održao razgovor sa Mekalisterom i da je tada ponudio da, što se tiče Srbije, druga faza dijaloga može da počne odmah.

"Međutim, oni su imali drugi pristup. Oni smatraju da je to bila ta inicijalna aktivnost dijaloga druge faze dijaloga i, kao što ste čuli iz njihovog saopštenja, oni su sami predložili da će u naredna dva meseca oni raditi takozvanu pripremnu fazu. Hoće da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama, sa predstavnicima vlade i predstavnicima opozicionih stranaka", istakao je Dačić tokom gostovanja u emisiji Upitnik na RTS-u.

Kada je reč o strankama koje ne žele evropske posrednike u dijalogu, Dačić je rekao da prvo treba da se utvrdi broj takvih stranaka i da je on pozvao sve stranke da odgovore da li žele da učestvuju u dijalogu i da li žele prisustvo međunarodnih predstavnika. Naveo je da se prijavilo 19 stranaka.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je ta stranka tražila posredovanje evroparlamentaraca, pošto smatraju da su mogli da se dogovore sa vladajućim režimom i da su stvari bile normalne, da ni večerašnja emisija ne bi postojala i da se ne bi uopšte razgovaralo o izborima.

"Za internacionalizaciju ovog pitanja nije, uslovno rečeno, kriva opozicija, nego je to odgovornost vlasti, jer je očigledno da u demokratiji Srbija pada na svim međunarodnim listama. Uostalom, i Evropski parlament se izjasnio o katastrofalnom stanju demokratije u Srbiji", istakla je Sanda Rašković Ivić.

Dodala je da su se obratili poslanicima Evropskog parlamenta i da čekaju na bilateralni sastanak sa njima, kako bi se kasnije uključili u razgovore u Skupštini.

Sandra Božić iz Srpske napredne stranke je navela da je pozicija vlasti takva da su uvek spremni za dijalog i da dijalog uvek donosi neka rešenja.

"Izuzetno je bitno i važno reći da se ovde ne pravi nikakva farsa oko ovih razgovora, jer ovih razgovora je bilo i ranije. Tri runde pregovora su prošle ispred prethodnih izbora", rekla je Sandra Božić.

Navela je da je parlamentarna većina pre izbora u junu prošle godine svaki od donetih zaključaka iz preporuke OEBS-a donela i ispunila. Božićeva je ukazala da su pojedini članovi bivše vlasti bojkotovali izbore i propise koje su sami doneli.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je naveo da se nada da je cilj dijaloga da se poštuju zakoni u ovoj zemlji i da bi samo poštovanjem zakona izborni uslovi bili vrlo dobri.

"Dva koloseka će očigledno biti. Ja mogu da razumem stav pojedinih stranaka koje smatraju da samo uz evroparlamentarce nešto može da se dogodi i da se desi. Ne slažem se sa tim stavom. Ja mislim da je to duboko poražavajuće za nas kao Srbe, kao građane ove zemlje, za nas kao državu. Čak sam više puta rekao da to udara direktno na dostojanstvo ove zemlje koja nije od juče i nismo je dobili ni od koga na poklon", kazao je Jovanović.

Istakao je da su to unutrašnji problemi i da je to "na nama da rešimo", ali i da mu je žao da bude dva koloseka u dijalogu i da je cilj dijaloga da se poprave izborni uslovi.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво