Anđelković: Lideri u Prištini ne mogu da vode nezavisnu politiku od Zapada

Povodom izbora Vjose Osmani za predsednicu privremenih prištinskih institucija, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za RTS da se mnogo bavimo time ko će biti kosovski predsednik, a da to nije previše bitno, jer prištinski lideri ne mogu da vode nezavisnu politiku u odnosu na Zapad.

Dragomir Anđelković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da "Kosovo nije prava država, ne zato što je Srbija ne priznaje, već zato što oni koji su izvršili agresiju na Srbiju nisu stvarali državu nego svoj protektorat".

"Kada bi zapadni centri moći nešto hteli u vezi sa pregovorima, oni bi to vrlo brzo nametnuli", rekao je Anđelković i dodao da za to nema veze da li je na funkciji Vjosa Osmani ili neko drugi.

"Mi imamo problem sa Zapadom koji ne želi nikakav dogovor oko Kosova", dodao je Anđelković.

Ističe da oni zamrzavaju konflikt i da ga čuvaju, da bi ga u nekom momentu aktivirali.

Anđelković smatra da oni koji stoje u pozadini prištinske političke scene "polako menjaju aktere iz devedesetih godina koji su ogrezli u ratne zločine i koji imaju neprijatan imidž i za zapadne prijatelje".

Navodi da je to igra s ciljem da pred svetom budu neki novi albanski lideri, a zapravo je reč o velikoalbanskoj politici iz osamdesetih i devedesetih.

Kada je reč o novoj bazi KBS u južnoj Mitrovici, Anđelković je rekao da OVK nije uspela da osvoji samo sever i da je etnički očistila Srbe koji sada, osim na severu, žive u enklavama.

Kaže da je evidentna želja da i sever bude pokoren, a "priča o bazi je pritisak na Srbe" i poruka.

Anđelković ističe da je Beograd taj koji mora da odgovori ako se nešto desi i da direktno da interveniše.

Kako je rekao, "odbrana severa KiM je odbrana ostatka Srbije, jer se time sprečava da se kriza prenese na Rašku oblast i jug centralne Srbije".

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво