Читај ми!

Priština, skupština u prvom pokušaju nije izglasala promene Zakona o izborima

Skupština u Prištini nije po ubrzanoj proceduri usvojila vladin predlog o izmeni i dopuni Zakona o opštim izborima, pa će izmene zakona biti sprovedene redovnom procedurom.

Za izmenu zakona o opštim izborima po ubrzanoj proceduri potrebno je da glasa dve trećine poslanika. Za je glasalo 65, a protiv je bilo 39. Uzdržanih nije bilo.

Vlada je prethodno danas odobrila izmene zakona, a premijer Aljbin Kurti objasnio je da se promenama, omogućava sunarodnicima koji žive u dijaspori da mogu da glasaju u ambasadama i konzulatima dotičnih zemalja, počev od sledećih izbora.

Inicijativa vlade je potom predata skupštini na razmatranje, a opozicione stranke su vladinu odluku ocenile ishitrenom i ucenjivačkom.

Ljumir Abidžiku, predsednik Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je najavila podršku Vjosi Osmani za izbor novog predsednika, pozvao je vladajuću koaliciju da povuče predlog promene izbornog zakona, navodeći da se takve reforme dogovaraju zajedno sa opozicijom.

"DSK je bio konstruktivan u odnosu prema izboru predsednika Kosova. Ovom akcijom koju je Kurti danas uradio želi da stvori političku nestabilnost", ocenio je predsednik DSK-a.

Pozvao je Kurtija da povuče inicijativu i dozvoli konstruktivnost.

"Ako se tako nešto ne dogodi, Kurti želi izbore i institucionalnu krizu na Kosovu. Prvo tražimo da se povuče ovaj Nacrt zakona. Ako se ovaj zakon ne povuče, onda će Kurti poslati zemlju na izbore", podvukao je Abidžiku.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво