Читај ми!

Borba istoka i zapada u vreme kovida – ko je jači u geopolitičkoj utakmici i borbi za vakcine

Koliko se godinu dana od početka pandemije promenila geopolitička slika sveta i da li je istok pobedio zapad? Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije smatra da je Kina za sada pobednik u toj utakmici jer je prošle godine imala rast od dva odsto što je neverovatno u ovakvim uslovima. Objašnjava da je pitanje vakcine stvar prestiža, i da se Srbija dobro pokazala jer je donela smele odluke.

Slobodan Zečević je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Kina prva izašla iz kovid krize i da grabi napred u ekonomskom smislu.

Istakao je da je pitanje vakcine, između ostalog i pitanje prestiža i ukazao da sve stalne članice SB UN osim Francuske imaju svoju vakcinu.

Zečević navodi da je to stvar tehnologije, brzog prevazilaženja krize i prodaje i donacija strateškim partnerima – to su tri glavna cilja.

"Francuzi su vrlo frustrirani što nemaju svoju vakcinu, jer su bili vodeća zemlja u istraživanju vakcina", rekao je Zečević.

Na pitanje šta je to vakcinala diplomatija, Zečević je rekao da Kinezi npr. sebi mogu da dozvole da poklone jedan broj vakcina afričkim zemljama, a oni su zavisni od uvoza sirovina, i u tom smislu stiču poene u Africi.

Podsetio je i da je u Srbiju prvi avion koji je nosio pomoć u martu prošle godine stigao iz Kine i poručio da je to veliki plus za tu zemlju.

Gde je EU zakazala

Zečević navodi da može da se kaže da je EU možda najveći gubitnik priče o vakcinama i o kovidu uopšte. Kaže da su oni imali ideju da pokažu da su zajedno jači.

"Obzirom da je to veliki broj ljudi, računali su da će dobiti najbolju cenu. Desilo se obrnuto", rekao je Zečević i istakao da su zakazali kada je reč o sopstvenoj proizvodnji.

Slobodan Zečević ističe i da je bivši američki predsednik Donald Tramp doneo odluku da ubrizga sredstva u proizvodnju vakcina. Kaže i da su sve zapadne vakcine, osim "Astra-Zeneke", američke vakcine.

"EU nema dovoljno vakcina, iako je evropski komesar pre neki dan rekao da im ne treba ruska vakcina. Ispostavilo se da Merkelova i Makron pregovaraju o kupovini i proizvodnji ruske vakcine", rekao je Zečević.

Navodi da je jedina vakcina koja se proizvodu u EU "Astra-Zeneka", i dodaje da su vakcine složene i da su potrebne komponene iz raznih delova sveta.

Zečević ističe da su previranja naročito primetna u zemljama Istočne Evrope, u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj koje su se već opredelile za rusku vakcinu i u Poljskoj koja hoće kinesku.

"Rusija traži svoju šansu u tom smilu", rekao je.

Vakcine koncentrisane u bogatim zemljama, Srbija donela smele odluke 

Slobodan Zečević objašnjava da su vakcine koncentrisane u bogatim zemljama, i da je cilj "Kovaksa" da se ceo svet ravnopravn pokrije vakcinama, a u tome se nije uspelo.

Govorio je i o ulozi Srbije.

"Mi smo možda navikli da Srbija uvek bude nekako na kraju, i da kaska. U ovom slučaju je apsolutno obrnuto. Srbija je zaista među vodećima, ne samo u regionu, nego i u svetu", rekao je Zečević.

Smatra da se Srbija pokazala i da su donete smele odluke.

"Mi smo prvi dozvolili i rusku i kinesku vakcinu. Opredelili smo se da uzmemo i rusku i kinesku vakcinu i time pokrili dobar deo stanovništva. Sam proces vakcinacije je demokratski na neki način i ljudi sami niraju šta hoće", rekao je Zečević.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво