Читај ми!

Povratnica na KiM puštena da se brani sa slobode

Povratnica na Kosovo i Metohiju, Mila Anđelković (44) iz sela Novake kod Prizrena, saslušana je u Osnovnom tužilaštvu Prizrenu, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, do dalje odluka tužioca.

Mila Anđelković (44) je noćas oko ponoći uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta još 1998. godine, naovdi se u saopštenju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Njen branilac Dejan Vasić rekao je Tanjugu da je tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu uvažio dokumentaciju koju su mu Anđelkovićevi, Mila i on prezentovali, a kojom je, kako je naglasio, nesumnjivo utvrđeno da ona nije izvršila krivično delo koje joj se stavlja na teret.

Odmah nakon saslušanja, ona je puštena da se brani sa slobode, a o daljem toku postupka odlučiće tužilac, napomenuo je advokat Vasić.

Kancelarija navodi da je Anđelkovićeva uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju.

Međutim, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

"Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka", ističe Kancelarija za KiM.

Podseća se da je u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak.

"Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta", naglašava Kancelarija za KiM.

Kancelarija ističe da Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa.

Zahteva da se prestane da progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво