Читај ми!

Robna razmena Srbije i Češke u 2020. blizu 1,2 milijarde evra

Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije koronavirusa, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak. Šef češke diplomatije razgovarao je i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Ministar Selaković, govoreći na otvaranju foruma, kazao je da je ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.

"Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da je Češka bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Češki privrednici koji su već investirali u Srbiji naši su najbolji ambasadori, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

"U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto", kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Češke ta zemlja postala četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Grupa koja je preuzela kompaniju "Telenor", "Matoni 1873" najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom "PepsiCo Inc" kupila kompaniju "Knjaz Miloš".

Selaković je pozdravio interesovanje kompanije "Avala studios" i "Sebre Holding" koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Važne teme banjski turizam i izvoz vina u Češku 

Selaković kaže da se prostor za veće prisustvo čeških investitora vidi i u oblasti banjskog turizma.

Šef srpske diplomatije je istakao kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa izvoz srpskih vina u Češku, za koje kaže da su izvanrednog kvaliteta, i saradnju na polju vinske industrije.

Češki ministar Tomaš Petriček kazao je da mu predstavlja veliku čast to što je u prilici da prisustvuje događaju koji je organizovan u vreme pandemije koronavirusa.

Kako je kazao, robna razmena od 1,2 milijarde evra ostvarena prošle godine veoma je važna s obzirom da je prošla godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu jako teška za ceo svet.

Petriček je izrazio nadu da će na forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i da će time uvećati profit.

Dačić i Petriček: Odnosi Srbije i Češke veoma dobri

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić u razgovoru sa šefom češke diplomatije Tomašom Petričekom ocenio je da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, čemu svedoči intenzivni politički dijalog i redovna razmena poseta na visokom nivou.

Izrazio je spremnost da na novoj funkciji nastavi rad na unapređenju bilateralne saradnje i jačanju veza između dva parlamenta.

Ministar Petriček je istakao odličnu saradnju koju su imali kao ministri spoljnih poslova, složivši se da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, da su uvek bili bliski, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ukazao je da pored političkog dijaloga, između dve zemlje postoji i dobra ekonomska saradnja, i da je upravo njegova današnja poseta zajedno sa češkim privrednicima pokazatelj spremnosti da se radi na daljem jačanju veza.

Ponovio je, kako se navodi u saopštenju, snažnu podršku koju Češka pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Na interesovanje sagovornika Dačić je upoznao sa aktivnostima i prioritetima rada Narodne skupštine i njenom ulogom u reformskim procesima.

Istakao je spremnost da tokom svog mandata radi na osnaživanju uloge Skupštine i unapređenju njenog rada, te podvukao da će parlament svojim radom i aktivnostima nastojati da na najbolji način doprinese procesu evropskih integracija Srbije.

Dačić i Petriček su razgovarali o mogućnostima za dalje jačanje parlamentarne saradnje, te je dogovoreno da se intenziviraju kontakti i posete između parlamentarnih grupa prijateljstva i parlamentarnih odbora, ali i da se uskoro organizuju posete na nivou predsednika parlamenata.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво