Читај ми!

Nedimović pozvao poslanike da podrže odlaganje popisa

Poslanici Skupštine Srbije su počeli rad postavljanjem pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, a nakon toga su počeli raspravu o izmenama Zakona o popisu stanovništva. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je poslanike da podrže izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, po kojima će popis, planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije biti održan od 1. do 31. oktobra.

Nedimović je u Skupštini Srbije rekao da je bilo definisano da se popis sprovede u vremenskom intervalu od 1. do 30.aprila ove godine, a da to podrazumeva oko 20.000 instruktora, popisivača i drugih koji moraju da prođu kroz Srbiju u vreme pandemije, što je rizično.

Naveo je da su i druge evropske zemlje, koje su trebale da sprovedu popis stanovništva, taj posao odložile za kraj ove ili za sledeću godinu.

Najsvežiji je primer Severna Makedonija koja je, kaže, juče donela odluku o odlaganju popisa stanovništva.

"U ovim uslovima obavljanje popisa nije moguće, pogotovo ako se sprovodi metodom klasičnog intervjua, gde popisivač odlazi u kuću, razgovara sa članovima domaćintsva, popunjava anketu metodom intervjua", rekao je Nedimović.

Nedimović je najavio da će se u skupštini vrlo brzo raspravljati i o odlaganju popisa u poljoprivredi.

"Materijalni resursi, bar što se tiče Republičkog zavoda za statistiku, postoje. Odgovarajući softveri koji moraju da prate čitavu priču su spremni", naveo je ministar.

Poslanici pitali o vakcinaciji, društvenom dijalogu, Sjenici 

Poslanica SDPS Nataša Mihailović Vacić pitala je Ministarstvo zdravlja kakav je plan organizovanja mobilnih timova za vakcinaciju i da li ih ima dovoljno da uđu u svako selo i svaku kuću kako bi što veći broj ljudi bio vakcinisan, mnogi nisu u mogućnosti da odu u najbliži grad, nemaju pristup internetu ili su zauzeti prolećim radovima.

Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović pitala je Ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog zašto već nije organizovan dijalog o mentalnom zdravlju stanovništva i posledicama kovida i o socijalno ekonomskom položaju žena.

"Možemo li jednokratno odlučiti da žene koje ove godine stiču uslov za penziju čekaju na nju kraće bar šest meseci, ako to žele. I možemo li ženama koje su rodile tokom kovida jednokratno produžiti porodiljsko za šest meseci", pitala je Paunović.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal, šta su preduzeli u vezi sa, kako kaže, "kriminalom bivše vlasti u Sjenici" tvrdeći da je 832 hektara "poklonjeno" švajcarskoj kompaniji na 99 godina za izgradnju solarnog parka bez skupštinske odluke.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво