Читај ми!

Drecun: Pitanje je da li će upozorenje Brisela naići na reakciju u Prištini

Iz Brisela je Prištini upućena poruka da je ušla u ugovornu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a naknadna odluka ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je pitanje da li će ovo upozorenje Brisela naići na očekivanu reakciju u Prištini i da li će Zajednica srpskih opština biti formirana.

Milovan Drecun je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je ova poruka Brisela pokušaj da se pripremi nastavak razgovora između Beograda i Prištine, da se izbegne ključna prepreka na tom putu i u nastavku razgovora – to je formiranje ZSO.

"Pitanje je da li će ovo upozorenje Brisela naići na očekivanu reakciju u Prištini i da li će Zajednica srpskih opština biti realizovana", dodao je Drecun.

Pored toga, kako kaže Drecun, pitanje je i zbog čega nisu usklađeni stavovi zvaničnog Brisela sa stavovima specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Miroslav Lajčak pokušava da nametne novu metodologiju razgovora, a to je da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Što znači da pitanja koja su već rešena, kao što je ZSO, da se gurnu u stranu sve dok se ne postigne finalni sveobuhvatni sporazum i da taj finalni sporazum treba da rešava ova pitanja", objašnjava Drecun.

Ukazao je da sve ono što se dešava sa Briselskim sporazumom direktno utiče na poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU. "To pitanje je od dvostrukog značaja i ono mora da se reši", kaže Drecun.

"Ono što je dobro u onom što je Stano rekao je potvrda da kosovski ustavni sud nije doneo odluku da se obustavlja formiranje ZSO, naprotiv, odluka tog suda je da će se Zajednica srpskih opština formirati na osnovu Briselskog sporazuma, ali da nisu usklađeni svi principi sa takozvanim kosovskim ustavom i da se to može ispraviti donošenjem zakonske odluke vlade", rekao je Drecun.

Podsetio je da je u principima koji su dogovoreni 2015. godine zapisano da vlada treba da donese direktno primenjivu uredbu o ZSO i da se tog trenutka Zajednica srpskih opština smatra formiranom.

"Iz ponašanja Prištine do sada mi vidimo da ona zapravo neće da formira ZSO i tu je ključni problem. S naše strane je veoma jasno rečeno – nema napretka u razgovorima dok se ne formira ZSO i mi nećemo prihvatiti da nam Lajčak nametne taj stav da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", ističe Drecun.

Naglasio je da tu poruku treba da čuje pokret Samoopredeljenje, jer se od njih očekuje da će formirati vlast, kao i Aljbin Kurti, koji je na čelu tog pokreta.

"On odbija da prihvati izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, bar je to do sada radio i kaže da neće da uzme u obzir Srpsku listu kada bude formirao privremene institucije u Prištini. On je taj koji sa Vjosom Osmani zahteva reviziju Briselskog sporazuma upravo u delu koji se odnosi na ZSO, želi preispitivanje nekih od odredbi sporazuma o ekonomskoj normalizaciji", rekao je Drecun.

Na pitanje ima li naznaka da se tu nađe neki kompromis, da se najpre formira kosovska vlada i da se nastavi dijalog, Drecun kaže da mu se čini da EU pokušava da požuri i ubrza stvari.

"Treba sačekati prvo da se formira ta izvršna vlast da vidimo kako će se odvijati situacija sa izborom predsednika. Oni mogu da formiraju takozvanu vladu, da imaju većinu, ali da se posle sapletu pri izboru takozvanog predsednika i da nemaju potrebnu većinu i to onda vodi u novu političku krizu", rekao je Drecun.

Poručuje da zbog toga treba sačekati da se formiraju institucije.

"Da vidimo koga ćemo imati s druge strane stola, kakvi su njegovi stavovi i da vidimo da li je uopšte vredi razgovarati. Ako neko od 2013. godine odbija da formira ključnu stvar koja je predviđena u Briselskom sporazumu, kako da verujemo i u dobroj veri razgovaramo s prištinskom stranom", zaključio je Drecun.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво