Читај ми!

Janjić: Dijalog za unapređenje života ljudi, a ne nametanje jednostranih rešenja

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da je glavni preduslov za dijalog jednako poštovanje prava i sloboda za sve na KiM. Dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane je apsurdan, ističe Janjić.

Janjić u svojoj objavi na Tviteru navodi da je dijalog Beograda i Prištine važan pre svega radi normalizacije života na KiM i u regionu.

"Glavni preduslov za dijalog jeste jednako poštovanje prava i sloboda za sve na KiM, a to nije slučaj. Potpuno se slažem sa stavom da su ishitrena i nametnuta rešenja neprihvatljiva", ističe iguman Visokih Dečana.

Kako ocenjuje, svako ishitreno ili nametnuto rešenje koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu je suštinski neprimenjivo i nepravedno.

"Insistiranje na promeni granica protivno rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu", upozorava Janjić.

Prema njegovim rečima, od vitalnog je značaja nastavak dijaloga u dobroj volji, da se unapredi život ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na KiM, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija je od vitalnog značaja.

"Ali dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane je apsurdan", napominje Janjić.

"Bez sporazuma koji bi izbrisao srpsku istoriju"

Iguman manastira Visoki Dečani upozorava da bi sveobuhvatni sporazum koji bi ugrozio suštinski opstanak srpskog naroda i SPC, doveo do brisanja naše istorije.

"To bi bio otvoreni primer političkog diktata, koji bi pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU. Nijedna normalna zemlja to ne bi prihvatila", dodaje Janjić.

Pravedno rešenje situacije na KiM u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika, smatra Janjić.

Kaže da EU u toj ulozi, sa stavom zemalja članica koje nisu priznale vlast u Prištini, pre svega zbog mogućih posledica za svoje države, ima obavezu da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje.

Naglašava da je uloga SAD u procesu dijaloga veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i verskih prava, naročito zaštite svetinja SPC, rešenja koje će, kako je istakao, unaprediti ceo region, ali i u aktivnoj ulozi u procesu implementacije svega dogovorenog.

"Dijalog bez rokova i toksične retorike"

"Što se tiče raspoloženja ogromne većine naroda u Srbiji i dijaspori povodom ideje o eventualnom priznavanju samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine patrijarh Porfirije je izneo jasan stav rekavši da je referendum o Kosovu izvršen na Vidovdan 1389. godine", dodao je iguman manastira Visoki Dečani.

Ukazuje da taj stav nije parola koja negira prava drugih već naprosto stav većine naroda Srbije koji bi bio potvrđen i referendumom.

Dijalog Beograda i Prištine je za većinu našeg naroda isključivo dijalog o načinima unapređenja života svih na KiM, a ne razgovor o menjanju granica Srbije, smatra Janjić.

Janjić ukazuje da je trenutno važno nastaviti dijalog uz posredništvo EU – bez rokova, toksične retorike i ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM, koji ne smeju postati kolateralna šteta (geo)političkih interesa.

"U onoj meri u kojoj se prevaziđe nacionalistički narativ otvoriće se i put ka napretku", zaključuje Janjić u seriji svojih tvitova.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво