Читај ми!

Kancelarija EU u Prištini: Dijalog će se nastaviti

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak završio je trodnevnu posetu Prištini, saopšteno je iz Kancelarije EU u tom gradu.

Lajčak je tokom posete Prištini "detaljno izvestio pobednika nedavno održanih parlamentarnih izbora, predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, o napretku postignutom u dijalogu između Prištine i Beograda od njegovog nastavka jula 2020. godine", saopštila je Kancelarija.

Ističe se da su razgovarali i o narednim koracima.

"Gospodin Kurti i ja imali smo veoma iskren i konstruktivan razgovor. Iako, naravno, shvatam da će g. Kurtiju biti potrebno izvesno vreme da se upozna sa dijalogom i njegovim sporazumima, i EU i SAD očekuju skori nastavak procesa o obuhvatnoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Veoma mi je drago da čujem da g. Kurti shvata značaj dijaloga", rekao je Lajčak.

U saopštenju se ističe da je Lajčak u Prištini održao sastanke sa "vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, vršiocem dužnosti premijera Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka, uključujući PDK, LDK, AAK i Srpsku listu da bi naglasio značaj jedinstva u dijalogu kroz partijske linije".

Takođe, dodaje se, sastao se sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, razgovarao sa ambasadorom SAD i izvestio zemlje članice EU o njegovim razgovorima.

"Iskorišćavajući priliku da se sastane za ženama političkim liderima, specijalni predstavnik je podvukao posvećenost EU promovisanju učešća žena u svim sferama društva, uključujući i politiku. Lajčak je pozdravio njihovo veliko interesovanje i aktivnu ulogu od početka dijaloga", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Lajčak će se u 18 časova u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво