Читај ми!

Čomić: Nema društvenog i ekonomskog razvoja bez vladavine prava

Demokratiju morate da živite da bi bilo izgradnje vladavine prava, a bez vladavine prava nema društvenog i ekonomskog razvoja, rekla je ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić koja očekuje napredak Srbije u toj obalsti do kraja godine.

Na završnoj godišnjoj konferenciji "Ima li društveno-ekonomskog razvoja bez vladavine prava?", Čomić je rekla da je ostvarivanje vladavine prava prilično jednostavno.

"Dogovorimo se šta piše u pravilima kojih moramo da se pridržavamo, pročitamo ih i radimo kako je zapisano u pravilima. Tako se gradi vladavina prava", rekla je Čomić.

Navela je da ministarstvo koje vodi može u izgradnji vladavine prava da gradi društveni dijalog slušajući pažljivo sve i da radi na donošenju predloga zakona koji smanjuju nepravde nekih društvenih grupa.

Takođe, navodi, ministarstvo može da radi na jednakosti žena i muškaraca, kao i na borbi protiv diskriminacije i kroz zakon o istopolnim zejednicama koji treba da omogući više prava za LGBT populaciju i da uredi međusobna prava i obaveze u istopolnim zajednicima.

"Sve to ima veze sa socio-ekonomskim razvojem, jer je to jedan po jedan kamenčić kojim se kruni iluzija da je Srbija nesposobno društvo za vladavinu prava", kaže Čomić i navodi da u tim iluzijama mnogi uživaju i u vlasti u kritičkoj javnosti.

"Bez vladavine prava nećemo imati dijalog" 

Poručila je da nema društvenog i ekonomskog razvoja bez vladavine prava i da bez toga može da bude samo veći broj konflikata u društvu, i to unutar jedne ili među više interesnih grupa.

"Bez vladavine prava nećemo imati dijalog. Važno je da se dogovorimo zašto je dobro nezavisno pravosuđe i dosledna primena zakona", rekla je Čomić i navela da je potrebna izgradnja međusobnog poverenje u društvenom tkivu koje, kaže, nedostaje u Srbiji.

"Međusobno poverenje je stub za buduću socijalnu koheziju", kaže ministarka.

Smatra da Srbija može da popravi ocenu o vladavini prava u Izveštaju Evropske komisije na kraju ove godine i da će biti učinjen napredak.

"To nije stvar koja je povezana sa novcem sa investicijama, sa pandemijom, to je stvar koja je vezana za promenu ponašanja svih nas, prvo nas na javnim poslovima, a onda i drugih", rekla je Čomić.

Najavila je da će dva velika društvena dijaloga koja će biti pokrenuta u narednom periodu biti vezana za vladavinu prava.

Prvi će se, kako je rekla, odnositi na pitanja o tome kako ćemo živeti posle pandemije koronavirusa, a drugi o posledicama pandemije na žene i muškarce.

"Vladavina prava imperativ u procesu pristupanja EU" 

Bez vladavine prava nema ekonomskog i društvenog razvoja, niti funkcionalnih institucija i dobrih zakona, ocenjeno je na završnoj godišnjoj konferenciji pod nazivom "Ima li društveno-ekonomskog razvoja bez vladavine prava".

"Zato je vladavina prava imperativ u procesu pristupanja EU. Nije to uvek lako", rekao je Ingve Engstrom iz Delagacije EU u Srbiji i naglašava da je važno objašnjavati opipljive koristi od vladavine prava i to kako ona dovodi do razvoja.

Naveo je i da je potrebna svest o značaju reformi, za koje kaže da su nekada bolne, ali koje na kraju daju dobre rezultate.

Zamenik šefa misije u ambasadi Norveške u Srbiji Geir Hakon Johansen rekao je da je ključno obezbediti inkluzivni ekonomski razvoj, uz jačanje vladavine prava i osnovnih sloboda.

"U modernoj ekonomiji vladavina prava je preduslov za društveno-ekonomski razvoj, za stabilnost, inovacije, usvajanje znanja, borbu protiv korupcije i suzbijanje diskriminacije", kazao je Johansen, koji je govorio i o iskustvima nordijskih zemalja koje insistiraju na polaganju računa i na odgovornosti kroz primenu vladavine prava.

Naveo je da resurse u društvu treba koristiti na najoptimilaniji način, a da je ljudski kapital ključan za razvoj privrede, očuvanje konkurentnostii i dalji napredak i ekonomski razvoj.

Visoka predstavnica UN u Srbiji Fransoa Jakob rekla je da UN stalno nastoje da osnaže vezu između vladavine prava i održivog razvoja.

Navela je da je u pandemiji došlo do novih oblika nejednakosti, a da su neke stare stare još produbljene, da vladavina prava mora da se prilagođava vremenima i novim okolnostima i da je nedostatak vladavine prava prepreka jednakosti i pravičnosti.

Organizator konferencije je bila Fondacija Centar za demokratiju u okviru projekta "Povezujemo tačke" uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво