Читај ми!

Riker: Status kvo neodrživ kad je reč o Beogradu i Prištini

Viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt Dipartmentu Filip T. Riker ocenio je da je, "kada je reč o Srbiji i Kosovu, status kvo neodrživ".

Riker je tokom učešća na 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore ocenio da je sporazum koji su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući 4. septembra primer liderstva kakav treba regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kako će SAD obnoviti poverenje prema regionu koje je, prema nekim ocenama, narušeno tokom mandata Donalda Trampa, Riker je odgovorio da SAD i EU dele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

Riker je dodao da je to vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i da ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu, prema njegovim rečima, govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, kao i sporazum u Vašingtonu i dijalog Beograda i Prištine.

Riker je istakao da je Zapadni Balkan decenijama predmet pažnje i ulaganja Sjedinjenih Država i da će tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu.

Kao one koji, prema njegovom mišljenju, pokušavaju da opstruišu ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, Riker je označio Rusiju i Kinu.

Riker je rekao da su nedavni izbori u Crnoj Gori doneli značajnu političku promenu i istakao da SAD cene posvećenost premijera Zdravka Krivokapića zajedničkim evroatlanstkim vrednostima i nameru da Crna Gora ostane na tom kursu kao članica NATO-a.

Povodom blokiranja pregovora EU sa Severnom Makedonijom, što je zbog imena jezika učinila Bugarska, Riker je ocenio da su i Severna Makedonija i Albanija preduzele važne i teške korake na putu evropskih integracija.

"Zato smatramo da EU ne treba da dozvoli da bilateralne nesuglasice zaustave zasluženo napredovanje u integracijama. Smatramo da se ta pitanja trebaju riješiti van procesa pristupnih pregovora, jer je Skoplje više nego zaslužilo tu šansu", dodao je Riker.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво