Читај ми!

Fiskalni savet kritikuje Vladu, poslanici kritikuju Fiskalni savet

Sledeća godina biće neizvesna i budžet Srbije trebalo je planirati restriktivnije, ocena je Fiskalnog saveta. Svoje mišljenje o planu državne kase poslanici će izneti 8. decembra. Na današnjoj sednici ocenjivali su rad nezavisnih tela i organa, a u fokusu je bio rad Fiskalnog saveta.

Kritike Fiskalnog saveta na račun pojedinih mera Vlade, pratila je celodnevna kritika rada tog tela u Skupštini Srbije.

Dok su poslanici branili pomoć privredi i građanima tokom krize izazvane koronavirusom, Fiskalni savet još jednom napominje da je novac mogao bolje da se rasporedi.

"Da su pitali Fiskalni Savet, oni bi rekli 'ajde malo da sačekamo', ali život ne može da čeka", kaže poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da ipak nije bilo neophodno finansijski pomoći svim građanima Srbije.

"Kad je vlada u avgustu donela nov paket mera, mi smo podržali i taj paket, ali smo rekli da je greška što paket nije bio targetiran. Zašto su sredstva podeljena svima? U apriliu je bilo opravdano jer je bilo hitno, kuća je gorela i vi niste imali tačnu inforamciju gde je najpotrebnije dati pare, pa se svima dalo", kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

"Pomoć od 100 evra nije dobra fiskalno ni socijalno" 

Svi punoletni građani koji su se prijavili, dobili su pomoć od 100 evra. Upravo ta odluka, koja je državu koštala 600 miliona evra, za Fisklani savet bila je najspornija. Ne i za poslanike vladajuće većine.

"Da li je na Savetu da kritikuje stav međunarodnih institucija koji kažu da je dobra mera od 100 evra za sve građane kada se suočavamo sa krizom", ističe Đorđe Milićević, poslanik SPS-a.

Ipak, predsednik Fiskalnog saveta objašnjava da pomoć od 100 evra za sve građane nije dobra ni fiskalno, a ni socijalno. 

"Ne cilja najsiromašnije, a nije dobra ni ekonomski jer pare od te podele se neće vratiti u budžet", naglašava Petrović.

Znatno tiši poslanici su bili u oceni izveštaja drugih nezavisnih tela i organa.

Agencija za borbu protiv korupcije dobila je uglavnom pohvale za rad u prethodnoj godini iako je često kritikuju stručnjaci i međunarodne organizacije.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво