Читај ми!

EK o Crnoj Gori i Srbiji: Jasna poruka Varheljija

Evropska komisija ocenjuje da je jasna jučerašnja poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija, kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore, a Podgorica pozvana da učini isto.

Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je "takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori", u Evropskoj komsiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

"EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU", kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

Pisonero naglašava da "i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU".

U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na "poznavanje istorijskih činjenica" koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanu ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU "isto tražila od Beograda" kada je 2008. godine proteran ambasador Crne Gore zbog prinanja jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova.

U poslednjem izveštaju Evropske komsije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažaman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво