Читај ми!

Zahtev za zakup stana u Beogradu podnela tri poslanika iako većina nema prebivalište u prestonici

Većina poslanika u Narodnoj skupštini nema prebivalište u Beogradu, a zahtev za zakup stana u glavnom gradu, na šta parlamentarci imaju pravo, podnela su samo tri narodna poslanika.

Od 250 poslanika, 92 parlamentarca imaju prebivalište u Beogradu, dok 158 poslanika stanuje van Beograda.

Uprkos tome, zahtev za zakup stana u glavnom gradu, na šta parlamentarci imaju pravo, podnela su samo tri narodna poslanika, rečeno je agenciji Tanjug u Skupštini Srbije. 

Inače, za upotrebu sopstvenog prevoza utrošeno je višestruko više novca nego za zakup stana u Beogradu u prethodne četiri godine, pokazuju podaci iz parlamenta.

Za zakup stana ukupno je u 2016, 2017, 2018. i 2019. godini utrošeno 7,4 miliona dinara neto, odnosno oko 12,3 miliona dinara bruto, dok je za upotrebu sopstvenog prevoza za isti period utrošeno oko 289 miliona dinara neto, odnosno oko 313 miliona dinara bruto.

Nadležni odbor Narodne skupštine može da odluči da se narodnom poslaniku koji nema prebivalište u Beogradu i ne koristi pravo na hotelski smeštaj na lični zahtev isplati mesečna naknada na ime zakupa stana u Beogradu, u ukupnom iznosu od 35.000 dinara neto mesečno.

Takođe, narodni poslanik koji koristi pravo na ime zakupa stana ima pravo na naknadu za odvojen život od porodice u iznosu od 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji.

Prema poslednjem konačnom objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 58.513 dinara, a iz toga proizilazi da je naknada za odvojen život 23.405 dinara.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво